Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress?
WordPress is een gratis casco huis. "Jeuj!" denk je.
Je moet alleen nog wel zelf het loodgieterswerk doen, de elektra aanleggen, de binnenmuren zetten, de beveiligingscamera’s ophangen, de hele boel schilderen en de meubels uitzoeken.
WordPress is open source software. Dat betekent dat het niks kost en dat iedereen er toegang toe heeft, het kan downloaden en op zijn eigen grond kan zetten. Een soort gratis casco huis dus.
Een gratis casco huis lijkt fijn, maar er zitten toch wat nadelen aan.
Om WordPress op je eigen digitale grond (serverruimte) te krijgen, moet je technische handelingen verrichten waar niet iedereen zich comfortabel bij voelt.
- Je hebt een webserver nodig die PHP kan lezen (PHP is de programmeertaal waar WordPress in geschreven is).
- Je moet WordPress downloaden.
- Je hebt een ftp-server nodig. Die zorgt ervoor dat je WordPress op je eigen digitale grond kunt zetten.
- Zijn er technische problemen, dan moet je die zelf oplossen. Je zit dan vaak te stoeien met programmeertaal.
Zelf WordPress installeren is dus alleen maar interessant als je technisch iets durft en kunt. Daarom zijn er veel aanbieders die een kale versie van WordPress op jouw grond zetten. Maar dan ben je er nog niet.
WordPress werkt met plugins
Plugins zijn kleine stukjes software waarmee je de functionaliteit van je WordPress-site moet uitbreiden. Bijvoorbeeld een tekst-editor, een formulier, een fotogalerij of een talenwisselaar.
Iedereen heeft andere wensen en behoeftes. Daarom zijn deze plugins niet in de kern van WordPress inbegrepen. Je moet ze dus zelf installeren.
De plugins kun je downloaden via wordpress.org
Je hebt gratis plugins en betaalde plugins. Je bepaalt zelf of je gratis plugins wilt gebruiken of betaalde.
Het aanbod aan plugins is gigantisch: dat kost je uitzoektijd
Je moet gokken welke plugins het fijnst werken als je er niet bekend mee bent.
En ook hier geldt: loopt een plugin vast of gaat er iets mis in het installatieproces, dan moet je het zelf oplossen.
WordPress smeekt je om de zoveel tijd om een update
Updaten gaat niet altijd soepel. Plugins kunnen ermee ophouden. Of de hele basis van je site loopt vast. En omdat het open source software is, zijn er hackers die het een sport vinden om slecht beveiligde WordPress-sites binnen te dringen. WordPress moet dus goed beveiligd worden.
Kortom: installeer je zelf een WordPress-site, dan krijg je een gratis huis. Maar je moet nog wel zelf het loodgieterswerk doen, de elektra aanleggen, de binnenmuren zetten, de beveiligingscamera’s ophangen, de hele boel schilderen en de meubels uitzoeken.
Waarom werkt dan toch 80% van de wereld met WordPress?
Omdat de flexibiliteit van WordPress ongeëvenaard is. Je kunt het inrichten zoals je zelf wilt. Als de site er eenmaal staat werkt het plaatsen en verplaatsen van teksten en afbeeldingen superhandig. En je vindt altijd een plugin die bij jouw wensen aansluit.
Dat is ook de reden dat veel professionele websitebouwers met WordPress werken.
Wat kost dat, zo’n WordPress-site?
Prijzen voor dit soort WordPress-abonnementen lopen sterk uiteen. Leveranciers maken niet altijd duidelijk waar je precies voor betaalt.
Elke leverancier die met WordPress werkt, begint met hetzelfde gratis huis. Dus je mag best kritisch zijn op wat je dan aan technische meerwaarde krijgt. Zo kwam ik de term maatwerk WordPress tegen bij een in mijn ogen erg prijzige leverancier. Hij presenteert het alsof maatwerk een extra voordeel is dat hij biedt.
Maar WordPress is altíjd maatwerk
Elke webbouwer moet altijd eerst verschillende plugins installeren om de website functioneel te maken.
In WordPress-land draait de gunst om de klant om degene die zijn waar het beste kan verkopen. Zoek maar eens op 'website maken'. De prijsvechters vliegen je om de oren. Maar niet iedere WordPress-oplossing is geschikt voor de toepassing die jij wenst. Al wordt het wel vaak zo gepresenteerd. WordPress als heilige graal.
Kortom: weet waar je over praat, stel kritische vragen en laat je geen duur abonnement aansmeren.
Ik zweer trouwens bij WordPress. Maar alleen als de backend fijn is ingericht.
Voorbeelden: tinksel.nl, casadifiore.nl, willzingt.nl, leanwerk.nl.
Over de auteur
Jennemieke Snijders combineert twee vakgebieden: conceptontwikkeling (Concept & Creatie) en muziek (Conservatorium Maastricht). Ze is conceptontwikkelaar voor Tinksel, een bureau in conceptontwikkeling voor de muziek- en cultuursector.
-
De Handige Invulwebsite – kom snel tot de kern van je verhaal
Hulpmiddelen voor conceptontwikkeling
Een sterke website communiceert de kern van je idee of project. Zodat mensen aan gaan. Maar hoe kom je tot die kern?
De Handige Invulwebsite stippelt het creatieve spoor voor je uit. Het stroomlijnt je strategische denk- en schrijfwerk én neemt technische hobbels weg.
“Indrukwekkend alles bij elkaar, dat je met het spoor dat je ontworpen hebt, dus echt bij de kern uitkomt.”
Opdrachtgever van Ons Thuis DeurneOnderstaande prijs is voor een licentie van telkens 1 jaar (199 euro ex btw), die je elk moment kunt opzeggen.
€240,00 incl. btw Toevoegen aan winkelwagen
Geef een reactie