Waarom een inlooprepetitie niet werkt – en hoe je wél nieuwe leden werft

Met 3 teksten die iedereen gebruikt, maar niet werken
Veel muziekverenigingen doen pogingen om nieuwe leden te werven. Ze bezorgen folders in hun dorp. Of ze organiseren een inlooprepetitie die via een persbericht als oproep in de lokale krant komt. Goede initiatieven natuurlijk! Samen muziek maken is goed voor mensen.
Alleen... het resultaat van dit soort oproepen valt vaak tegen. Dat is niet zo gek als je kijkt naar de teksten die 9 van de 10 keer gebruikt worden:
- Zing je graag? Wij zoeken versterking
- Op [deze datum] ben je van harte welkom op onze inlooprepetitie
- Voor meer info, bel met [bestuurslid huppeldepup]
Waarom reageren mensen niet op deze oproepen?
We duiken even een laagje dieper in elke zin:
1. Zing je graag? Wij zoeken versterking.
Waarom werkt deze tekst niet?
Uit deze zin blijkt het belang van jouw vereniging: jullie zoeken versterking. Maar dit belang is heel anders dan dat van een potentieel lid. Hij heeft er geen belang bij om jouw vereniging sterker of groter te maken.
Wat werkt beter?
- Benoem de voordelen van lidmaatschap: wat brengt lidmaatschap aan potentiële leden? Waarin schuilt voor hen het belang? Bijvoorbeeld: "zingen ontspant, kom wekelijks los van je zorgen."
- Benoem de drempels tot lidmaatschap: leef je in. Welke drempels zouden mensen kunnen ervaren om lid te worden? Waarom is het de moeite waard om deze tóch te nemen? We gaan allemaal aan op begrip en herkenning.
- Zorg voor sociale bewijskracht: vraag mensen die al lid zijn wat lidmaatschap hen heeft opgeleverd. Citeer hen met een foto erbij. P.S. Een gezicht heeft veel meer attentiewaarde dan enkel tekst of een foto van een muziekinstrument. Mensen kijken graag naar mensen.
2. Op [deze datum] ben je van harte welkom op onze inlooprepetitie.
Waarom werkt deze tekst niet?
Mensen zijn sociale wezens. Dit gegeven weegt zwaar mee bij lidmaatschap, maar lijkt veel verenigingen te ontgaan... Mensen zijn niet snel geneigd om in hun eentje op een vreemde groep mensen af te stappen. Ook niet als je er om vraagt en de deur openzet. Op sociaal niveau zitten er gewoon teveel haken en ogen aan. Groepen waar je als individu binnen stapt, voelen op onbewust niveau onveilig.
Ga maar eens bij jezelf na. Zou jij dit doen? Hoe ben je zelf lid geworden? 9 van de 10 keer ben je met iemand meegekomen die je al kent. Of je bent met een hele nieuwe groep gestart, zodat jij niet de enige nieuweling was.
Wat werkt beter?
- Organiseer een project met een begin en een eind. Speciaal voor nieuwelingen, zodat mensen zich niet ‘de enige nieuwe’ voelen. Laat hen daarna pas beslissen of ze lid worden.
- Wil je geen project organiseren? Loop het netwerk van je huidige leden na. Benader nieuwe mensen persoonlijk. Gebruik de kortste route. Dus via het lid dat het dichtst bij het potentiële nieuwe lid staat.
- Wees duidelijk over de verwachtingen. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Leg repetitiedata vast – laat het niet open. Om hoeveel repetities gaat het ná de eerste inlooprepetitie? Eentje? Twee? Tien? Creëer een soort proeftijd met een begin en een eind. Begrens de tijd. Hoe concreter, hoe beter. En wees duidelijk over wat er na de proefperiode gebeurt.
3. Voor meer info, bel met [bestuurslid huppeldepup].
Waarom werkt deze tekst niet?
Met deze zin leg je de verantwoordelijkheid voor het krijgen van info bij het potentiële nieuwe lid. Dat is de omgekeerde wereld. Jouw vereniging wil iets. Dus moet je informatie brengen.
Denk niet dat mensen zelf naar de informatie gaan zoeken die ze nodig hebben om lid te worden (uitzonderingen daargelaten). We leven in de 21e eeuw.
Wat werkt beter?
Benoem alle onzekerheden die door het hoofd van een potentieel nieuw lid kunnen spelen. Want onzekerheden houden mensen tegen om de drempel naar je vereniging te nemen. Verzeker jezelf ervan dat de ander zijn onzekerheden herkent en zich begrepen voelt via jouw foldertekst of persbericht.
Je kunt deze onzekerheden bijvoorbeeld benoemen onder ‘veelgestelde vragen’. Bijvoorbeeld:
- Moet je kunnen zingen om mee te doen?
- Is zingen moeilijk?
- Welke muziekstijl wordt er gezongen?
- Hoe lang het duurt voordat je een nieuw lied hebt ingestudeerd?
- Etc.
De timing waarop je deze informatie brengt, weegt zwaar mee
Denk na wat een potentieel lid aan informatie nodig heeft, zodat zijn interesse ‘door blijft rollen’. Vaak is het nodig om een aantal veelgestelde vragen al in de folder of in het persbericht te benoemen. Zodat de ander zijn onzekerheden herkent en dus een réden heeft om verder te kijken.
Ik hanteer zelf als richtlijn dat op z'n minst de 3 grootste onzekerheden benoemd moeten worden in het eerste bericht/contactmoment. De rest kan op de website.
Meer weten over dit onderwerp?
Lees het blog 'Wat je van tevoren moet regelen voor een succesvol muziekproject' >


Over de auteur
Jennemieke Snijders geeft muzikale hulp aan mensen zoals jij – die graag zingen of muziek maken, een nieuwe muziekvaardigheid willen leren of een verbindend muziekproject willen opzetten.
Wil je mensen werven om zelf muziek te maken?
Organiseer een verbindend project volgens beproefde principes, zodat alle energie die je erin stopt ook echt nieuwe leden oplevert.
Bekijk het aanbod voor muziekverenigingen en organisatoren >
Geef een reactie