Lumberjack op Nirwana Tuinfeest

Van imagoprobleem naar concert op Nirwana Tuinfeest

Opdrachtgever: Mannenkoor aCapella

In 7 maanden tijd 65 Lieropse mannen klaarstomen voor een rockconcert op Nirwana Tuinfeest. Dat was Lumberjack Lierop.

Het doel was om mannen enthousiast te krijgen om zelf te gaan zingen. Dat lukte door het publiek omver te blazen met een krachtige rockvoorstelling, met nummers van o.a. Rammstein, Muse en Foo Fighters. Het werd een ervaring om nooit meer te vergeten.

Jennemieke is de grondlegger van het concept, was de dirigent en schreef alle arrangementen.

Bekijk de sfeerimpressie via nirwanatuinfeest.nl >

Wil je Lumberjack zelf organiseren?

Wil je Lumberjack zelf organiseren, zonder het volledige wiel opnieuw uit te vinden en zo tijd te besparen? Met een beproefd concept je kansen op een succesvol project zo groot mogelijk maken?

Bekijk alle conceptonderdelen (online pdf) > 

Peelwachter Ospel

Van lege zolder naar inspirerend Experience Center

Opdrachtgever: Kets-Maantje B.V.

De Peelwachter is een bouwproject in Ospel van twintig levensloopbestendige huurwoningen, een beheerderswoning en een poortgebouw, dat naoberschap uitdraagt. Naoberschap betekent: naar elkaar omkijken.

Op  de eerste etage zit het Ospel Experience Center. Tinksel ontwikkelde het belevingsontwerp. Momenteel zitten we midden in de realisatiefase. Het project staat nog letterlijk in de steigers. De oplevering zal ergens in 2025 zijn.

Een tipje van de sluier: in het Experience Center komen een Verhalenkast en een Verhalenkamer. De Verhalenkast fungeert als Poort naar de Peel voor individuen, met interactieve verhalen uit de geschiedenis van Ospel. In de Verhalenkamer kunnen groepen terecht, die samen een virtual reality beleving in de Peel willen ervaren. Wordt vervolgd.

Heavy Metal Quest

Van 'activiteit voor groep 7/8' naar spannende escapegame

Opdrachtgever: Museum Klok & Peel

De Heavy Metal Quest is een soort escapegame voor jong en oud rondom klokken.

Deelnemers verjagen vreemde figuren en boze geesten uit de wereld van Heavy Metal. Dat doen ze met behulp van opdrachten. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Uiteindelijk moet de Grote Tempelbel geluid worden om ze te verpletteren.

Tinksel tekende voor concept, ontwerp en realisatie. Zie www.museumklokenpeel.nl

FlitsToer

Van 'iets voor de jeugd' naar vrolijke tijdreis

Opdrachtgever: Stichting 100 jaar Heusden

De FlitsToer is een vrolijke tijdreis door het dorp Heusden. Journalist Harry Journally neemt je mee door de straten. Via FlitsTegels sta je oog in oog met Heusdenaren die ooit op de plek stonden waar jij nu staat. Zo kijk je dwars door de alledaagse geschiedenis van de Peel.

Tinksel tekende voor concept, ontwerp en realisatie. Zie www.flitstoer.nl

De Vliegende Hollander

Van 7 songteksten naar sfeerversterkende piratenmuziek

Opdrachtgever: Crescendo

Toneelvereniging Crescendo zet jaarlijks 6 familievoorstellingen op de planken. Tijdens de kerstvakantie van 2024/2025 wordt dit ‘Het Geheim van De Vliegende Hollander’.

Crescendo vroeg om nieuwe muziek, die hun bezoekers meeneemt in de sfeer van piraten, golven en spookschepen. Tinksel componeerde en arrangeerde 7 nieuwe nummers op basis van de teksten en wensen van regisseur Robert van Leeuwen. Uitgewerkt in bladmuziek en oefen-mp3's.

Je kunt de nummers straks live beluisteren dankzij hun eigen leden en gelegenheidsband (piano, bas, slagwerk, accordeon, buisklokken, trompet, klarinetten, dwarsfluit).

Groot

Van 'iets samen doen' naar onconventioneel koorconcert

Opdrachtgever: Erato

Showkoor Erato wilde groots uitpakken tijdens hun 50-jarig jubileum. De geboorte van muziekvoorstelling Groot.

Erato wilde voorbij de grenzen van de eigen vereniging kijken. Zo ontstond het idee voor een unieke samenwerking tussen zangeressen, muzikanten en beeldmakers. Getalenteerde beeldmakers uit de regio maakten bij elk nummer een videoinstallatie. Dat is een video die gebruikt wordt om een ruimtelijke ervaring te creëren, zoals je ook tijdens concerten van de grote artiesten der aarde ziet. Het publiek kon deze bewonderen op een gigantisch ledscherm.

Tinksel tekende voor concept, creatieve begeleiding van de beeldmakers, ontwerp en creatie. Daarnaast schreef Tinksel diverse arrangementen voor koor, piano, bas, drums, 2x gitaar en accordeon.

Zie Siris voor een impressie > 

Animal Farm

Van 7 songteksten naar beestachtige sfeer

Opdrachtgever: Crescendo

Toneelvereniging Crescendo zet jaarlijks 6 familievoorstellingen op de planken. Tijdens de kerstvakantie van 2023/2024 was dit ‘Animal Farm’.

Crescendo vroeg om nieuwe muziek, die hun bezoekers onderdompelt in een beestachtige sfeer van opstand, verlangens en macht. Tinksel componeerde en arrangeerde 7 nieuwe nummers op basis van de teksten en wensen van regisseur Robert van Leeuwen. Uitgewerkt in bladmuziek en oefen-mp3's.

De nummers waren live te beluisteren dankzij hun eigen leden en gelegenheidsband (piano, bas, gitaar, drums, dwarfsluit, sax en hobo). Zie www.siris.nl voor een indruk.

De Magische Zeven

Van hoofdbrekende plantenpuzzel naar snelle beplantingsmethode

Uitgave in eigen beheer

De Magische Zeven is een methode om zelf een natuurlijk beplantingsplan te ontwerpen met de 7 plantfuncties. Bedoeld voor vakmensen in het groen en doe-het-zelvers.

Het boek is ontstaan vanuit Tinksel's eigen behoefte aan een creatiesysteem om sneller een beplantingsplan te maken dat klópt. Waarbij planten optimaal samenwerken. Zodat ze elkaar helpen en versterken. En je extreem weinig onderhoud hebt aan je tuin. Net als in de natuur.

Bekijk dit boek via Bol.com >

Cat's Point

Van vaag plan naar overtuigende visualisatie

Opdrachtgever: twee ondernemers

De ondernemers achter Cat's Point hadden een idee voor hun terrein. Maar het idee was nog een beetje vaag. Toch stonden ze op het punt om andere partijen mee te krijgen. O.a. de gemeente. Hoe doe je dat zonder compleet uitgewerkt ontwerp?

Tinksel hielp hen met een Leidraad Document. Hun ideeën voor een kattenparadijsje (trimsalon, hotel, oppasservice en gedenkbos) werden hierin vastgelegd op een beeldende manier, zonder direct alles in detail uit te werken. Hiermee konden ze de juiste partijen overtuigen.

Lumberjack

Van mannen die nooit zingen naar onstuimig muziekproject

Concept in eigen beheer

Lumberjack is een muziekconcept om mannen die nooit zingen toch aan het zingen te krijgen. Dat lukt met dit eenmalige op-en-top mannelijk project met houthakkersmentaliteit.

Lumberjack werd tot op heden succesvol georganiseerd in Heusden, Lierop (Nirwana Tuinfeest) en Someren-Eind. Mannen zingen karaktervolle, stoere nummers, maar ook gevoelige ballads. Ondersteund door een ijzersterke band waar de kracht vanaf spat.

Lumberjack draait om duidelijkheid. Mannen weten precies waar ze aan toe zijn, voordat ze beslissen om mee te doen. Nummerkeuze, aantal repetities, repetitiedata, kleding en arrangementen (3-stemmig): alles is vooraf vastgelegd en gecommuniceerd.

Tinksel bedacht het concept en schreef alle arrangementen voor deze 3 projecten (uitgewerkt voor zangers, slagwerk, blazers). Daarnaast was ze de dirigent.

Wil je Lumberjack zelf organiseren?

Wil je Lumberjack zelf organiseren, zonder het volledige wiel opnieuw uit te vinden en zo tijd te besparen?
Met een beproefd concept je kansen op een succesvol project zo groot mogelijk maken?

Bekijk alle conceptonderdelen (online pdf) > 

Voedselbos

Van idealistische visie naar concept voor voedselbos

Opdrachtgever: Berk & Boom

Loes vd Boomen en Loes Berkers wilden samen een Voedselbos beginnen. Maar waar start je?

Tinksel hielp hen om van idee tot concept te komen. Alle ideeën werden gekaderd in een enthousiasmerend conceptbestand. Hiermee lukte het om belanghebbenden en investeerders mee te krijgen. Bekijk het conceptbestand >

Inmiddels is het Voedselbos realiteit. Zoals te lezen in het Peelbelang >

Songwriting

Van kleine muzikale ideetjes naar volwassen songs

Producties in eigen beheer

Tinksel schrijft songs.
De ene keer met band Brother Moon, de andere keer solo.
De ene keer met videoclip, de andere keer met lyricsvideo.

Beluister hier een aantal van Tinksel's songs >

De Kunst van Songwriting

Van creatiefrustratie naar handleiding voor songwriting

Uitgave in eigen beheer

Hoe ontwikkel je een klein ideetje tot een song van formaat? Hoe omzeil je die innerlijke stem die de boel tegenhoudt? Hoe kom je vérder met je lied? Op weg van inspiratie naar song stikt het van de versperringen.

Om meer grip te krijgen op het - soms enorm frustrerende - creatieve proces, creëerde Tinksel de 21 beste creatietools voor songwriters. Met dit boek:

  • Krijg je meer grip op inspiratie
  • Laat je kleine ideetjes uitgroeien tot een sterke en authentieke song
  • Weet je telkens wat je volgende creatie-stap zal zijn, tot je song klaar is
  • Doe je recht aan het talent dat in jouw binnenste huist

Bekijk de Kunst van Songwriting op Bol.com >

De Peel, een Mysterie

Van 'slentertentoonstelling' naar belevingsroute

Opdrachtgever: Museum Klok & Peel

Tinksel ontwierp een belevingsroute door de tentoonstelling de Peel, een Mysterie.

Bezoekers worden met vriendelijke nudges en zichtlijnen door 5 werelden geleid. Nieuwsgierigheid prikkelt interactie. Daarom is er een verhalentelefoon, een Gouden Helm die je op je eigen hoofd mag zetten, een kunstenaarswand waar je kunt achterlaten wat je zelf inspirerend vindt aan de Peel etc.

Tinksel tekende voor concept en ontwerp. Tot realisatie is het nog niet gekomen wegens herziening van plannen.

Concept 100 jaar Heusden

Van goede intenties naar creatief plan

Opdrachtgever: Stichting 100 jaar Heusden

De bestuursleden van Stichting 100 Jaar Heusden zaten samen om tafel om het jubileumjaar vorm te geven. Aan goede intenties en ideeën geen gebrek. Alleen ontbrak er lijn in de plannen, waardoor er niets van de grond kwam.

Tinksel transformeerde alle ideeën naar het concept Licht. Dit creatieve kader leidde o.a. tot het jaarlijkse Lichttafeloverleg, het Lichtmonument midden in het centrum, de Heusdense Flitstoer en het Atomium van Heusden in de kerktuin (zie foto).

Een mooi voorbeeld van de kracht van een concept: het geeft betrokkenen genoeg kader om resultaatgericht te bouwen én voldoende ruimte voor nieuwe ideeën. Een concept houdt de boel bij elkaar.

Bezinningstuin Momentum

Van onbenutte kantoortuin naar rustgevende bezinningstuin

Tinksel ontwierp een bezinningstuin voor GGZ Momentum. Inclusief meditatiecirkel en gescheiden lunchplekken voor cliënten en therapeuten.

Het ontwerp volgt de belijning van de oude tuin, met slimme aanpassingen om onderhoud te beperken. Het ontwerp bevat extreem onderhoudsvriendelijke beplanting, samengesteld volgens de Magische Zeven. Want therapeuten hebben wel wat anders te doen dan de tuin bijhouden.

Muziek & Meer HaFa

Van ledenafname naar enthousiaste jeugdleden

Uitgave in eigen beheer

Muziek & Meer HaFa is een muziekmethode voor basisscholen en muziekverenigingen die willen samenwerken. Zo krijgen ze samen muziek op de kaart.

Steeds minder kinderen gaan op muziekles bij een harmonie of fanfare. Muziek & Meer HaFa is gemaakt om deze ontwikkeling samen te doorbreken. Het is een eigentijds, kant-en-klaar lesprogramma, waarmee je kinderen uit groep 4/5 warm maakt voor muziekles in de samenleving van nu.

Breinprofessor Erik Scherder is enthousiast over dit concept. Hij vertelt waarom op www.muziekenmeer-hafa.nl >

 

De Stemsportschool

Van keelpijn naar goed stemgebruik

Uitgave in eigen beheer

De Stemsportschool is een korte, eenvoudige training in boekvorm, waarmee je je stembanden binnen no-time in topconditie krijgt en houdt. Handig voor zangers die zangles een brug te ver vinden, maar die wel hun stem op een goede manier willen gebruiken.

De Stemsportschool is in de praktijk ontstaan vanuit Jennemieke's rol als dirigent. Het is een bundeling van de 12 meest essentiële basisoefeningen, die thuishoren in het repertoire van elke zanger.

Bekijk de Stemsportschool op Bol.com > 

Van Botanische tuin naar Belevingstuin

Van verstopt groen erfgoed naar groenconcept

Eigen initiatief

Mijn verwondering voor groen en liefde voor tuinen begon in de Botanische tuin van Martien Manders. Het lijkt me fantastisch om het groene erfgoed dat Martien achterliet weer nieuwe liefde in te blazen.

Ik droomde al een tijdje over de Botanische Tuin als rustgevende belevingstuin. Vandaar dat de ideeën nu op papier staan. Zie dit document niet als iets ‘wat zo moet gebeuren’, maar als een goedbedoelde schets, waar kansen in schuilen om het erfgoed van Martien Manders te bewaren en de Heusdense identiteit verder te versterken.

Inmiddels wacht dit groenconcept op verdere ontkieming bij de Angelus-parochie.

Bekijk het conceptbestand > 

 

Documentaire What About Us

Van afgelast afscheidsconcert naar documentaire

Opdrachtgever: Nota Feliz

What About Us is een documentaire over popkoor Nota Feliz. Het koor bestaat uit 25 jonge meiden en jongens. Maar de tijdgeest van nu maakt het hen erg moeilijk om samen te blijven zingen. Hoe loopt dit af?

Het doel van het bestuur van Nota Feliz was om het einde van hun koor te markeren met iets moois om op terug te kijken. Vanwege coronatijd behoorde een afscheidsconcert niet tot die mogelijkheid. Dus werd het een docu.

Miracles & Wonders

Van 'iets wat dichtbij voelt' naar kippenvelconcert

Opdrachtgever: Erato

"Hoe bedenken we een totaal nieuwe muziekvoorstelling?" Dat was de vraag van Showkoor Erato. Het werd Miracles & Wonders. Een koorvoorstelling op een ronddraaiend podium. No place to hide.

Het bestuur gaf Tinksel opdracht om een concept te bedenken. Het concept werd samen met alle werkgroepleden uitgewerkt.

De gezamenlijke conceptsessie leidde tot het idee om luisteraars onderdeel te maken van Erato. Om ze écht te raken. Niet show staat voorop, maar eerlijke muziek van hoge kwaliteit. Muzikaal met de billen bloot. Hoe? Met een rond podium. Met het koor in het midden en het publiek eromheen. Dat voelde dichterbij dan ooit.

Tinksel tekende daarnaast voor podiumontwerparrangementen en achtergrondfilmpjes. En was de dirigent.

Zie Siris voor een impressie >

Zing Lekker Je Eigen Liedje

Van zangverbod naar muzikale kans

Concept in eigen beheer

Zing Lekker Je Eigen Liedje is een concept voor mensen die graag een solo willen proberen, maar niet goed durven. Ontstaan in coronatijd.

Dit concept maakt het mogelijk zónder publiek, mét camera. De deelnemers worden in 5 repetities klaargestoomd en zingen het liedje van hun eigen keuze, voorzien van pianobegeleiding op maat.

28 zangers en zangeressen deden eerder mee op basis van 1 folderactie in Heusden. 1000 mensen bekeken de documentaire thuis vanaf de bank.

Bekijk de trailer voor een impressie >

Wil je dit concept zelf organiseren?

Bekijk alle conceptonderdelen (online pdf) > 


Bekijk de video voor de trailer van What About Us.

Pecha Kucha Peelland

Van passie voor creativiteit naar inspirerende lezing

Opdrachtgever (soort van): Pecha Kucha

Pecha Kucha Peelland vroeg Jennemieke om iets te vertellen over een passie. Het werd een flitslezing over creatief helder zien.

Jennemieke legde aan het publiek uit hoe je zelf ontvankelijker kunt worden voor nieuwe ideeën. Dat begint met het inzicht dat je ideeën niet zelf bedenkt, maar dat ze rondfladderen als entiteiten, die voor iedereen voor het grijpen liggen. De vraag is alleen of jij de juiste tools hebt om ze te vangen.

Zoek je een spreker die jouw publiek weet te inspireren met het onderwerp creativiteit? Neem dan contact op >

Familiedag AWA

Van alledaags kantoorpand naar bijzondere Familiedag

Opdrachtgever: AWA

AWA, Z.O.N. arbeidsvoorziening en Lean uitzendbureau verlenen werk aan arbeidsmigranten en huisvesten hen. Dat wat achter de schermen nodig is om dit voor elkaar te krijgen, werd zichtbaar gemaakt op hun Familiedag.

Op de zolder konden bezoekers ervaren hoe het is om als arbeidsmigrant ingeschreven te worden. De loods werd omgebouwd tot gokhal. Een 3D kaart met monopolyhuisjes maakte inzichtelijk hoeveel huizen er bij te houden zijn. De kantine werd omgetoverd tot proeverij met Poolse lekkernijen. De evolutie der administratieve werkzaamheden werd tentoongesteld op de spreekkamer. En alle collega's vertelden op hun eigen werkplek wat voor werk ze doen in digitale vorm.

Tinksel tekende voor concept, ontwerp en realisatie.