Veelgestelde vragen

Zing Lekker Je Eigen Liedje

Is dit muziekproject voor mij?

Zing je graag en wil je een keer ervaren hoe het is om solo te zingen? Lijkt dit project je een leuke muzikale uitdaging? Dan ben je geschikt. Doe mee, of je nu veel of weinig zangervaring hebt. Het gaat om je eigen liedje, je eigen muzikale uitdaging en je eigen groei.

Mag je ook met twee personen meedoen?

Ja. De coronaregels schrijven voor dat je met maximaal twee personen buitenshuis mag zingen. Je kunt dus ook meedoen met je broer, je moeder, je vriend of je vrouw.

Ik ben geen zanger, maar speel wel een instrument. Mag ik dan ook meedoen?

Ja. Speel je bijvoorbeeld gitaar of saxofoon en wil je wel eens een heel nummer solo? Wil je een muzikaal doel zodat je iets te repeteren hebt? Doe dan mee met je favoriete liedje. Jenne helpt je op weg.

Je kunt ook aan een combinatie denken tussen jou als instrumentaal solist en een zanger of zangeres.

Wanneer begint het project?

De repetities starten in de week van 1 februari. De opname staat gepland rond eind maart/begin april. Inschrijven kan tot 23 januari 2021.

Wanneer en hoe vaak zijn de repetities?

Op dinsdagavond of woensdagavond. Afhankelijk van wanneer jij kunt. Een repetitie duurt ongeveer 20 minuten. Je repeteert één keer per week of eens per twee weken, navenant het aantal deelnemers. Je krijgt de pianobegeleiding mee naar huis, zodat je thuis kunt oefenen.

Mag ik het liedje kiezen dat ik wil?

Ja. Het moet wel geschikt zijn om alleen met piano te begeleiden. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt! Veel liedjes zijn goed te doen. En vaak juist heel verrassend op alleen piano.

Kies je voor een mechanisch nummer, gemaakt met drumcomputers en samples, dan wordt het moeilijk om er iets van te maken op de piano.

Wat als ik een echt rocknummer wil zingen?

Dan is het juíst heel gaaf en verrassend om dat nummer in een akoestisch jasje te steken. Zo heeft Jenne eerder een pianoarrangement gemaakt van Pretender van The Foo Fighters en van Big Love van Fleetwood Mac. Een piano leent zich voor heel veel stijlen. Echt niet alleen maar zoete ballads!

Muziek draait veel meer om jouw energie en intentie dan om precies een nummer nadoen.

Hoe weet ik dat het liedje bij me past?

Jenne voorziet je van advies. Leg het liedje aan haar voor. We zetten het liedje ook altijd in jouw toonsoort, zodat het past bij jouw stembereik.

Stel ik wil een lied zingen met een tweede solist, zingt Jenne dan die partij?

Nee. Jenne doet puur en alleen de pianobegeleiding. En ze wil graag een tweede stem zingen als dat nodig is. Maar ze neemt geen solopartijen voor haar rekening. Ze begeleidt jou. Het draait om jou.

Wat zijn de mogelijkheden qua begeleiding? Is dat alleen met Jenne’s piano?

Ja, dit is alleen met Jenne’s piano.

Wil je zelf een instrument spelen of ken je iemand die een instrument bespeelt en die je graag wil begeleiden? Dan nemen we dat op. Maar het is niet de bedoeling dat er een volledige band in de studio komt. Dit is misschien voor een latere editie mogelijk. Maar in coronatijd nemen we geen risico en vormt de beperking tot één piano de charme van het hele project.

Zit er zangles bij?

Verwacht geen zangles in de klassieke zin van het woord. Maar Jenne geeft je wel tips hoe je jouw liedje zo sterk mogelijk kunt zingen. Hoe zing je met gevoel, hoe laat je een zin lekkerder klinken, hoe raak je de hoge noten goed, hoe neem je meer ruimte in met je stem, waar moet je de zuiverheid in de gaten houden, etc.

Alle tips die Jenne aandraagt, geeft ze om jouw liedje zo sterk mogelijk uit de verf te laten komen. Jij wilt iets fatsoenlijks op de planken brengen en Jenne gaat je daarbij helpen.

Stel, ik heb niet genoeg aan die 5 repetities. Wat dan?

Dan mag je altijd meer repetities bijkopen. Maar Jenne denkt op basis van ervaring met vele solisten dat 5 repetities voldoende is.

Hoe ziet de opname-setting eruit?

Je zit in een studio met mooie belichting en goede opnamemicrofoons. We nemen je liedje met twee camera’s op. We zijn in totaal met drie mensen: jij, Jenne en de cameraman. Er is verder geen publiek bij.

Hoeveel keer neem je het lied op?

We doen twee tot drie takes. Meer niet. We gaan voor het live-gevoel. Een beetje druk op de ketel zorgt voor de beste prestatie.

Moet ik de tekst uit het hoofd kennen?

Ja. We gaan voor een echt optreden.

Wat krijg ik aan het einde van de rit?

We nemen je liedje op én we nemen jouw verhaal achter het liedje op. Je vertelt bijvoorbeeld waarom je dit liedje gekozen hebt of waarom je graag mee wilt doen aan dit muziekproject. Dat doen we in een documentaire-achtige setting. Je krijgt dus een mooi portret van jou met je liedje.

Je bepaalt achteraf of je jouw opname wilt delen met andere mensen. Wil je dit niet: prima, dan krijg je jouw opname gewoon als video-bestand. Wil je dit wel, dan plakken we jouw opname in de grote eindfilm, waarin verschillende deelnemers hun liedje vertolken. Deze laten we waarschijnlijk zien in het Hart van Heuze in een bioscoopsetting met groot beeld en goed geluid. De precieze manier bepalen we pas later i.v.m. onzekerheid over de coronaregels.

Hoe zit het met de vertoning van de eindfilm?

Het is i.v.m. corona nog lastig te bedenken hoe deze eindfilm aan publiek getoond kan worden. Maar het is zeer waarschijnlijk dat de film in het Hart van Heuze op groot scherm vertoond mag worden voor 30 mensen. Mensen moeten hier dan kaartjes voor kopen. Een deel van het kaartjesbedrag krijg je terug. Dus hoe meer mensen kaartjes kopen om jouw liedjesportret zien, hoe goedkoper dit project voor je wordt.

Kan ik dit wel? Gaat dit wel klinken?

Jenne helpt je om ervoor te zorgen dat je het liedje goed kent. Je krijgt vijf repetities en eerlijke, individuele, opbouwende feedback. We zetten het liedje ook in jouw toonsoort, zodat het past bij jouw stembereik. En hoe slimmer je repeteert, hoe sneller je groeit. Jenne gaat je daarbij helpen.

Stel, het klinkt echt niet na twee repetities. Zou Jenne dat dan ook zeggen?

Jenne probeert alles om ervoor te zorgen dat het goed komt. Oefening baart kunst. En ze heeft nogal wat trucjes up her sleeve. Ze heeft dit soort situaties eerder meegemaakt en geeft je dan een beproefd oefenrecept.

Stel, ik kies een liedje dat voor mij te hoog gegrepen is. Wat dan?

Jenne adviseert je hier vooraf in. Ze kan van tevoren goed inschatten hoe lastig een liedje is. Haar advies over jouw liedje is part of the deal.

Stel, ik zing toch niet helemaal zuiver op de opname. Trek Jenne de noot dan toch een beetje bij in de nabewerking?

Ja. Jenne doet dit altijd bij alle stemmen die ze opneemt, inclusief haar eigen stem. Het is heel normaal om in de nabewerking van een opname alle puntjes op de i te zetten. Niemand zingt 100% zuiver.

Wat zijn de kosten?

250 euro all in. Met de sidenote dat je een deel van de investering kunt terugverdienen door filmkaartjes te verkopen aan familie en vrienden (je krijgt 50% van de kaartverkoop).

Je krijgt daarvoor:

  • 5 repetities van 20 minuten
  • Opbouwende, eerlijke, vertrouwen gevende feedback van een ervaren muziekprofessional, afgestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht en gebrand om jou te laten shinen
  • Een professioneel pianoarrangement van jouw favoriete lied, op maat geschreven voor jouw stem
  • Een oefen-opname van de pianobegeleiding, zodat je thuis kunt oefenen zoveel je wilt
  • 30 minuten opnametijd voor 3 takes
  • Professionele opname van beeld en geluid
  • Professionele nabewerking van beeld en geluid
  • Je eigen liedjesportret als videobestand
  • Een onvergetelijke, positieve muziekervaring in coronatijd 😊

Ook leuk als betekenisvol cadeau voor je partner, ouder of kind!

Is die prijs per persoon of per liedje?

De all-in-prijs is per liedje. Zing je met twee personen één liedje, dan betaal je dus 125 euro per persoon.

Inschrijven kon tot 23 januari 2021. Wil je verzekerd zijn van een plek in een latere editie van dit project? Laat het weten.