Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress?

WordPress is een gratis casco huis.

Maar je moet alleen nog wel zelf het loodgieterswerk doen, de elektra aanleggen, de binnenmuren zetten, de beveiligingscamera’s ophangen, de kozijnen elke maand schilderen en alles inrichten.

WordPress is open source software. Dat betekent dat het niks kost en dat iedereen er toegang toe heeft, het kan downloaden en op zijn eigen grond kan zetten. Een soort gratis casco huis dus.

Een gratis casco huis lijkt fijn, maar er zitten toch wat nadelen aan.

Om WordPress op je eigen digitale grond (serverruimte) te krijgen, moet je technische handelingen verrichten waar niet iedereen zich comfortabel bij voelt.

  • Je hebt een webserver nodig die PHP kan lezen (PHP is de programmeertaal waar WordPress in geschreven is).
  • Je moet WordPress downloaden.
  • En je hebt een ftp-server nodig. Die zorgt ervoor dat je WordPress op je eigen digitale grond kunt zetten.
  • Zijn er technische problemen, dan moet je die zelf oplossen. Je zit dan vaak te stoeien met programmeertaal.

Zelf WordPress installeren is dus alleen maar interessant als je technisch iets durft en kunt. Daarom zijn er veel aanbieders die een kale versie van WordPress op jouw grond zetten. Maar dan ben je er nog niet.

WordPress werkt met plugins

Plugins zijn kleine stukjes software waarmee je de functionaliteit van je WordPress-site moet uitbreiden. Bijvoorbeeld een tekst-editor, een formulier, een fotogalerij of een talenwisselaar.

Iedereen heeft andere wensen en behoeftes. Daarom zijn deze plugins niet in de kern van WordPress inbegrepen. Je moet ze dus zelf installeren.

De plugins kun je downloaden via wordpress.org

Je hebt gratis plugins en betaalde plugins. Je bepaalt zelf of je gratis plugins wilt gebruiken of betaalde.

Het aanbod aan plugins is gigantisch

Je moet gokken welke plugins het fijnst werken als je er niet bekend mee bent. Dat kost je tijd.

En ook hier geldt: loopt een plugin vast of gaat er iets mis in het installatieproces, dan moet je het zelf oplossen.

WordPress smeekt je om de zoveel tijd om een update

Updaten gaat niet altijd soepel. Plugins kunnen ermee ophouden. Of de hele basis van je site loopt vast. En omdat het open source software is, zijn er hackers die het een sport vinden om slecht beveiligde WordPress-sites binnen te dringen. Je moet je dus ook bezig houden met beveiliging.

Kortom: installeer je zelf een WordPress-site, dan krijg je een gratis huis. Maar je moet nog wel zelf het loodgieterswerk doen, de elektra aanleggen, de binnenmuren zetten, de beveiligingscamera’s ophangen, de kozijnen elke maand schilderen en alles inrichten.

Waarom werkt dan toch 80% van de wereld met WordPress?

Omdat de flexibiliteit van WordPress ongeëvenaard is. Je kunt het inrichten zoals je zelf wilt, als de site er eenmaal staat werkt het plaatsen en verplaatsen van teksten en afbeeldingen superhandig en je vindt altijd een plugin die bij jouw wensen aansluit.

Dat is ook de reden dat veel professionele websitebouwers met WordPress werken.

Wat kost dat, zo’n WordPress-site?

Prijzen voor dit WordPress-abonnementen lopen sterk uiteen. Leveranciers maken niet altijd duidelijk waar je precies voor betaalt.

Elke leverancier die met WordPress werkt, begint met hetzelfde gratis huis. Dus je mag best kritisch zijn op wat je dan aan technische meerwaarde krijgt. Zo kwam ik de term maatwerk WordPress tegen bij een in mijn ogen erg prijzige leverancier. Hij presenteert het alsof maatwerk een extra voordeel is dat hij biedt.

Maar WordPress is altíjd maatwerk

Elke webbouwer moet altijd eerst verschillende plugins installeren om de website functioneel te maken.

In WordPress-land draait de gunst om de klant om degene die zijn waar het beste kan verkopen. Zoek maar eens op 'website maken'. De prijsvechters vliegen je om de oren. Maar niet iedere WordPress-oplossing is geschikt voor de toepassing die jij wenst. Al wordt het wel vaak zo gepresenteerd. WordPress als heilige graal.

Kortom: weet waar je over praat, stel kritische vragen en laat je geen duur abonnement aansmeren.

Ik zweer trouwens bij WordPress. Maar alleen als de backend fijn is ingericht. En dat is lang niet altijd het geval.

Voorbeelden: tinksel.nl, casadifiore.nl, willzingt.nl, leanwerk.nl.

 

Dit blog komt uit het boek Het Website Stappenplan - in 6 stappen zelf de inhoud voor je website maken.

Het is onderdeel van een unieke methodiek om zelf je eigen website te maken: de Bouwsteenmethode. Gemaakt voor ondernemende types met mooie plannen. Die hun idee willen laten ontvlammen.

Met de Bouwsteenmethode maak je:

  • zelf de inhoud voor een overtuigende website
  • met een klein budget
  • volgens de aanpak van de professionele websitemaker

Het bestaat uit 3 onderdelen: het Website Stappenplan, de 24 Bouwsteenkaartjes en de Handige Invulwebsite.


Artikel delen

|

Geen blog meer missen?


Over Jenne

“Ik ben eigenlijk een soort ideeënhelper.”

Jenne Snijders is conceptontwikkelaar. Ze bedenkt en ontwikkelt belevingsconcepten, schrijft methodes en boeken voor creatieversnelling en werkt als songwriter en dirigent. Studeerde ooit af in de Communicatie en aan het Conservatorium.


0 Reacties

Laat een reactie achter

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>