Voorbeelden van projecten

Hier vind je een aantal voorbeelden van eerder gerealiseerde cultuur- en muziekconcepten.

De Heusdense FlitsToer

Vrolijke tijdreis voor jong en oud

Stichting 100 Jaar Heusden wilde de Heusdense identiteit en het historisch besef onder de jongste dorpsgenoten te vergroten. Maar hoe?

Tinksel bedacht en realiseerde de Heusdense FlitsToer. Dit is een virtuele tijdreis door het dorp Heusden.

Via FlitsTegels sta je oog in oog met Heusdenaren die ooit op de plek stonden waar jij nu staat. Zo kijk je dwars door de alledaagse geschiedenis van de Peel.

Lees meer

Alle onderdelen zijn gemaakt door Jennemieke. Van concept tot logo, van filmscripts tot filmmontage, van folder tot website. Vrijwillige acteurs uit het dorp hielpen bij de totstandkoming van de filmpjes.

Het Postcode Loterij Buurtfonds subsidieerde de realisatie. De gemeente Asten ondersteunde het idee met praktische hulp, door het plaatsen van de FlitsTegels in de openbare ruimte.

Kijk hoe de FlitsToer werkt op flitstoer.nl>

Animal Farm

Songwriting

Toneelvereniging Crescendo vroeg Tinksel om 7 nieuwe liedjes te schrijven voor hun bewerking van Animal Farm. Je kunt ze beluisteren tijdens de uitvoeringen in december 2023 en januari 2024 (familievoorstelling).

"Wauw! Ik kreeg zelfs een beetje kippenvel!"

"Oh, ik zie dit helemaal voor me!"

"Ik ben blij dat je de vrijheid hebt genomen om er je eigen creatieve draai aan te geven."

"Het publiek móet hierna wel gaan klappen, of ze willen of niet."

Spontane reacties van het regie-duo Hanneke Jeronimus en Robert van Leeuwen na de eerste luisterronde

 

Project Groot

Beeld- en muziekproject

Hoe kun je het 50-jarige koorjubileum van Erato dusdanig vieren, dat alle imago-issues waar elk koor mee kampt van tafel worden geveegd? Met Project Groot.

Lees meer

Alles aan Project Groot was groot. Van artiesten tot nummerkeuze.

Niet alleen zangers en muzikanten lieten hun talenten zien. Erato keek voorbij de grenzen van de eigen vereniging: ook beeldmakers uit de regio kregen de kans om hun passie zichtbaar te maken. In een projectgroep maakten ze video-installaties bij elk nummer. Deze werden live vertoond op een enorm ledscherm van 10 x 5 meter. Een unieke samenwerking tussen twee creatieve disciplines.

Tinksel ordende en vertaalde alle ideeën naar het concept, deed het creatieve design, begeleidde de beeldmakers, maakte diverse videoclips en schreef diverse arrangementen.

De show was uitverkocht, 1200 mensen bezochten 'm.

Reacties van bezoekers

"Fantastisch optreden! Heerlijk die samenwerking."
"Echt GROOT(S)!!! Met veel plezier gekeken, geluisterd en genoten!"

Eindhovens Dagblad

"Jubileumconcert Heusdens showkoor Erato in alles groot - Met ruim veertig zangeressen, een zeskoppige band en een in het oog springend videoscherm van 10 bij 5 meter maakte showkoor Erato uit Heusden de naam van zijn jubileumconcert helemaal waar."

Muziek & Meer HaFa

Muziekmethode voor harmonie en fanfare

De meeste Nederlandse muziekverenigingen merken dat het steeds moeilijker is om jeugdleden te winnen. Steeds minder kinderen gaan op muziekles. Hoe los je dat op?

Muziek & Meer HaFa is een speciaal lesprogramma om je plaatselijke harmonie of fanfare te verbinden met de basisschool.

Breinprofessor Erik Scherder is enthousiast over dit project. Hij maakte een online college om Tinksel's initiatief te steunen.

Lees meer
“Kom op met die harmonie en fanfare in de klas! Dit kun je toch niet níet doen?” Prof. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam Bekijk hier het volledige college van Scherder >
Je leest hoe het concept werkt op de website van Muziek & Meer HaFa. Tinksel bedacht het concept en creëerde alle lessen, afbeeldingen, video's, liedjes en arrangementen.

Heavy Metal Quest

Museumexcursie voor groep 7/8

Hoe interesseer je kinderen uit groep 7/8 voor een museum vol oude klokken? Met de Heavy Metal Quest!

Bekijk het filmpje om te ontdekken hoe de Quest werkt.

Lees meer

Reacties van leerlingen van basisschool de Horizon:

“Ik vond de verhaallijn heel erg goed.”
“Zijn al die klokken echt gemaakt om kwade geesten te verjagen?”
“Het was een leuke uitdaging. Het lijkt op een escaperoom en een speurtocht tegelijk.”
“Dit is ook leuk om met onze hele familie doen. Die worden dan helemaal wild.”

Reactie van leerkrachten van basisschool Voordeldonk, die de Heavy Metal Quest met enkel volwassenen speelden:

"Het escapespel riep veel enthousiasme op. Ook voor volwassenen een erg geslaagde onderneming!"
“Het escapespel tussen de klokken werd erg gewaardeerd. Het geeft mogelijkheden om met je eigen klas op door te pakken."

Tinksel kreeg carte blanche van Museum Klok & Peel. Concept, tekst, filmpje, vragen, digitale wereldkaart, fotografie etc: Tinksel bedacht en creërde alles.

What About Us?

Documentaire

Nota Feliz is een popkoor dat bestaat uit 25 jonge meiden en jongens. De tijdgeest van nu maakt het hen onmogelijk om samen te blijven zingen.

Maar hoe beëindig je samen het koor als je geen slotconcert mag geven vanwege corona? Met de documentaire What About Us.

Lees meer

In de docu is de hoofdrol weggelegd voor de koorleden zelf. Ze vertellen over hun persoonlijke ontwikkeling. Je ziet hoe de koorleden zijn gegroeid, van jonge meisjes die nauwelijks het publiek in durfden te kijken naar meiden die voluit hun solo’s durven te zingen.

Maar ook de overbelaste bestuursleden komen aan het woord. Ze vertellen niet alleen maar hoe leuk en gezellig het allemaal wel niet was, maar juist hoe lastig het is om jongeren van betrokken te houden bij een vereniging.

Tinksel bedacht het concept. Samen met Nick Verberne werd het vooronderzoek verricht en de verhaallijn uitgewerkt. De uiteindelijke interviews werden door hen samen gedaan. Tinksel deed de montage.

Mannenkoor Lumberjack

Muziekvoorstelling

Hoe krijg je mannen die nooit zingen toch aan het zingen? Met een eenmalig op-en-top mannelijk muziekproject waar de kracht vanaf spat. Met karaktervolle, stoere nummers, maar ook gevoelige ballads. Afgepast in 30 repetities. De titel: Mannenkoor Lumberjack.

81 mannen deden mee. En praten er nu nog over.

Wil je zelf Lumberjack organiseren? Lees hier hoe >

Lees meer

Tinksel bedacht het concept, creëerde alle communicatiemiddelen, deed het dirigeerwerk, schreef alle arrangementen en creëerde alle filmpjes. De voorstelling was volledig uitverkocht. 1200 mensen bezochten de show.

“Mannenkoor Lumberjack een voltreffer.”
Artikel op Siris.nl

De Peel, Een Mysterie

Cultuurproject

Hoe maak je een bestaande voorstelling interactiever? Dat was de vraag van Museum Klok & Peel.

Tinksel ontwierp een belevingsroute door de vijf werelden van De Peel, Een Mysterie. Ze kregen elk hun eigen look & feel.

Lees meer

Bezoekers kunnen in dit ontwerp niet langer kriskras door de tentoonstelling wandelen. Hun looproute wordt met vriendelijke nudges en zichtlijnen gestuurd. Bijvoorbeeld met wegwijspijlen van dwaallichtjes, een nachtelijke oehoe die je aandacht naar een donker hoekje trekt en een mysterieuze wegwijsarm met lantaarn.

Interactie wordt verder geprikkeld door nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld met een verhalentelefoon, een Gouden Helm die je op je eigen hoofd mag zetten, een kunstenaarswand waar je kunt achterlaten wat je zelf inspirerend vindt aan de Peel etc.

 

 

Heel België Zingt

Cultuurproject

Hoe leer je alle leerkrachten van België om vol vertrouwen muziekles te geven?

Heel België Zingt is een uniek cultuurproject om muziekles op de kaart te krijgen in het Vlaams onderwijs. Een samenwerking tussen Hogeschool Thomas More (Vlaanderen) en Muziek & Meer/Tinksel (Nederland).

Lees meer

Studenten, oud-studenten en docenten aan de lerarenopleiding van Thomas More werden uitgenodigd om een lied in te zingen voor de Vlaamse variant van de methode Muziek & Meer. Door mee te doen met dit project, inspireren leerkrachten elkaar om ook hun eigen kleur te laten horen. Als jij het durft, durf ik het ook.

"Ik vond het een heel fijne ervaring. Ik heb daardoor echt het gevoel gekregen dat ik misschien niet de perfecte zangstem heb maar dat ik wel correct kan zingen voor een klas."
Katrien Verstraelen, student Thomas More

Tinksel bedacht het concept en werkte dit uit, gaf gastlessen en feedback, schreef een aantal liedjes en deed de recording en productie. Je leest hoe het concept werkt op de website van Heel België Zingt >

 

 

 

Will Zingt

Muziekwebsite

"Hoe krijg ik de waarde van muziek verkocht aan zorginstellingen? Zodat ze zien dat muziek geen gezellig extraatje is, maar een waardevol instrument om gedrag positief te beïnvloeden?"

Dat was de vraag van Will Zingt. Ze maakt muziek voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Lees meer

Tinksel maakte een website met de zelf ontwikkelde Handige Invulwebsite. Met deze methode druk je op universele knoppen, die mensen nodig hebben om de drempel naar interactie te verlagen.

 

 

 

 

Zing Lekker Je Eigen Liedje

Muziekvoorstelling

Hoe kun je toch blijven zingen in coronatijd, waarin zingen in een groep verboden is? Door je eigen liedje te zingen.

Een mooie kans om een keer een solo te proberen. Zonder publiek. Met camera.

Lees meer

De deelnemers werden in 5 repetities klaargestoomd en zongen het liedje van hun eigen keuze, voorzien van pianobegeleiding op maat.

Het publiek bekeek de voorstelling vanuit hun eigen huis. Een greep uit de reacties:

"Ik 'kom' net uit de voorstelling, het was supermooi! Wat een lef en wat een talenten! Het is mooi van opzet met de persoonlijke verhalen en beweegredenen om mee te doen. Dat maakt de voorstelling extra indringend en boeiend om naar te kijken."

"Echt genoten, met kippenvel zitten luisteren."

"Kijk, dat is nog eens om een mooie manier om de comfortzone uit te gaan. Complimenten voor al deze muzikale helden."

Tinksel bedacht het concept, schreef alle piano-arrangementen, begeleidde de zangers, deed de zangopnames en -productie met Pro Tools en monteerde de film.

 

 

 

Miracles & Wonders

Muziekproject

"Hoe bedenken we een totaal nieuwe muziekvoorstelling?" Dat was de vraag van Showkoor Erato.

Het werd Miracles & Wonders. Een koorvoorstelling zoals niet eerder vertoond. Op een ronddraaiend podium. No place to hide.

Lees meer

De conceptsessie leidde tot het idee om luisteraars onderdeel te maken van Erato. Om ze écht te raken. Niet show staat voorop, maar eerlijke muziek van hoge kwaliteit. Muzikaal met de billen bloot.

Hoe? Met een ronddraaiend podium. Met het koor in het midden en het publiek eromheen. Dat voelde dichterbij dan ooit.

“Wat een belachelijk goede voorstelling! Niet normaal…”
Reactie van een bezoeker

"Wauw!"
Reactie van een bezoeker

Tinksel vatte alle ideeën samen in het concept. Verder deed ze het stage design, dirigeerde het koor, maakte het draaiboek, schreef diverse arrangementen en creëerde alle filmpjes die tijdens de voorstelling werden gedraaid.

"Heusdens koor verbaast met nieuwe show."
Eindhovens Dagblad

Lees de recensie in het ED (pdf) >

 

 

 

 

Wil je een soortgelijk initiatief van de grond krijgen?