Voorbeelden van projecten

Hier vind je een aantal voorbeelden van eerder gerealiseerde cultuur- en muziekconcepten.

Muziek & Meer HaFa

Muziekmethode voor harmonie en fanfare

Muziek & Meer HaFa is een speciaal lesprogramma om jeugdleden te werven voor harmonie en fanfare.

De meeste Nederlandse muziekverenigingen merken dat het steeds moeilijker is om jeugdleden te winnen. Steeds minder kinderen gaan op muziekles. Hoe los je dat op?

Je leest hoe het concept werkt op de website van Muziek & Meer HaFa.

“Kom op met die harmonie en fanfare in de klas! Dit kun je toch niet níet doen?”

Prof. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

Berk & Boom

Conceptbestand voor Voedselbos

Duurzaamheid, biodiversiteit en kringloopdenken is de groene toekomst. Berk & Boom wil deze faciliteren met een Voedselbos. Maar hoe verbind je Peelbewoners aan dit nieuwe perspectief?

Tinksel hielp Berk & Boom om de stap te maken van idealistisch idee naar kansrijk bedrijfsconcept. Met twee denksessies en een conceptbestand werden de gedachten geordend en de ideeën naar klantwaarde vertaald.

"Jaaaaa, 3e prijs! Het concept is aangeslagen!"

Whatsappje van Loes vd Boomen n.a.v. deelname aan BodemUP Veldsymposium ZLTO

Project Groot

Beeldproject (in de maak)

Hoe kun je het 50-jarige koorjubileum van Erato dusdanig vieren, dat alle imago-issues waar elk koor mee kampt van tafel worden geveegd? Met Project Groot.

Alles aan Project Groot is groot. Van artiesten tot nummerkeuze. En niet alleen zangers en muzikanten laten hun talenten zien. Erato kijkt voorbij de grenzen van de eigen vereniging: ook beeldmakers uit de regio krijgen de kans om hun passie zichtbaar te maken. In een projectgroep maken ze video-installaties bij elk nummer. Deze worden live vertoond op een enorm ledscherm van 9 x 3 meter. Een unieke samenwerking tussen twee creatieve disciplines.

Uitvoering op 3, 4, 10 en 11 februari 2023.

Heavy Metal Quest

Museumexcursie voor groep 7/8

Hoe interesseer je kinderen uit groep 7/8 voor een museum vol oude klokken? Met de Heavy Metal Quest! Bekijk het filmpje om te ontdekken hoe de Quest werkt.

Reacties van leerlingen van basisschool de Horizon:

“Ik vond de verhaallijn heel erg goed.”
“Zijn al die klokken echt gemaakt om kwade geesten te verjagen?”
“Het was een leuke uitdaging. Het lijkt op een escaperoom en een speurtocht tegelijk.”
“Dit is ook leuk om met onze hele familie doen. Die worden dan helemaal wild.”

Reactie van leerkrachten van basisschool Voordeldonk, die de Heavy Metal Quest met enkel volwassenen speelden:

"Het escapespel riep veel enthousiasme op. Ook voor volwassenen een erg geslaagde onderneming!"
“Het escapespel tussen de klokken werd erg gewaardeerd. Het geeft mogelijkheden om met je eigen klas op door te pakken."

What About Us?

Documentaire

Nota Feliz is een popkoor dat bestaat uit 25 jonge meiden en jongens. De tijdgeest van nu maakt het hen onmogelijk om samen te blijven zingen. Maar hoe beëindig je samen het koor als je geen slotconcert mag geven vanwege corona? Met de documentaire What About Us.

In de docu is de hoofdrol weggelegd voor de koorleden zelf. Ze vertellen over hun persoonlijke ontwikkeling. Je ziet hoe de koorleden zijn gegroeid, van jonge meisjes die nauwelijks het publiek in durfden te kijken naar meiden die voluit hun solo’s durven te zingen. Maar ook de overbelaste bestuursleden komen aan het woord. Ze vertellen niet alleen maar hoe leuk en gezellig het allemaal wel niet was, maar juist hoe lastig het is om jongeren van betrokken te houden bij een vereniging.

Mannenkoor Lumberjack

Muziekvoorstelling

Hoe krijg je mannen die nooit zingen toch aan het zingen? Met een eenmalig op-en-top mannelijk muziekproject waar de kracht vanaf spat. Met karaktervolle, stoere nummers, maar ook gevoelige ballads. Afgepast in 30 repetities. De titel: Mannenkoor Lumberjack. 81 mannen deden mee. En praten er nu nog over.

“Mannenkoor Lumberjack een voltreffer.”
Artikel op Siris.nl

De Peel, Een Mysterie

Cultuurproject

Hoe maak je een bestaande voorstelling interactiever? Dat was de vraag van Museum Klok & Peel.

Tinksel ontwierp een belevingsroute door de vijf werelden van De Peel, Een Mysterie. Ze kregen elk hun eigen look & feel.

Bezoekers kunnen in dit ontwerp niet langer kriskras door de tentoonstelling wandelen. Hun looproute wordt met vriendelijke nudges en zichtlijnen gestuurd. Bijvoorbeeld met wegwijspijlen van dwaallichtjes, een nachtelijke oehoe die je aandacht naar een donker hoekje trekt en een mysterieuze wegwijsarm met lantaarn. Interactie wordt verder geprikkeld door nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld met een verhalentelefoon, een Gouden Helm die je op je eigen hoofd mag zetten, een kunstenaarswand waar je kunt achterlaten wat je zelf inspirerend vindt aan de Peel etc.

Heel België Zingt

Cultuurproject

Hoe leer je alle leerkrachten van België om vol vertrouwen muziekles te geven?

Heel België Zingt is een uniek cultuurproject om muziekles op de kaart te krijgen in het Vlaams onderwijs. Een samenwerking tussen Hogeschool Thomas More (Vlaanderen) en Muziek & Meer/Tinksel (Nederland).

Studenten, oud-studenten en docenten aan de lerarenopleiding van Thomas More werden uitgenodigd om een lied in te zingen voor de Vlaamse variant van de methode Muziek & Meer. Door mee te doen met dit project, inspireren leerkrachten elkaar om ook hun eigen kleur te laten horen. Als jij het durft, durf ik het ook.

"Ik vond het een heel fijne ervaring. Ik heb daardoor echt het gevoel gekregen dat ik misschien niet de perfecte zangstem heb maar dat ik wel correct kan zingen voor een klas."
Katrien Verstraelen, student Thomas More

Je leest hoe het concept werkt op de website van Heel België Zingt >

Will Zingt

Muziekwebsite

"Hoe krijg ik de waarde van muziek verkocht aan zorginstellingen? Zodat ze zien dat muziek geen gezellig extraatje is, maar een waardevol instrument om gedrag positief te beïnvloeden?" Dat was de vraag van Will Zingt. Ze maakt muziek voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Tinksel maakte een website met de zelf ontwikkelde Handige Invulwebsite. Met deze methode druk je op universele knoppen, die mensen nodig hebben om interactie met je aan te willen gaan.

Zing Lekker Je Eigen Liedje

Muziekvoorstelling

Hoe kun je toch blijven zingen in coronatijd, waarin zingen in een groep verboden is? Door je eigen liedje te zingen. Een mooie kans om een keer een solo te proberen. Zonder publiek. Met camera.

De deelnemers werden in 5 repetities klaargestoomd en zongen het liedje van hun eigen keuze, voorzien van pianobegeleiding op maat.

Het publiek bekeek de voorstelling vanuit hun eigen huis. Een greep uit de reacties:

"Ik 'kom' net uit de voorstelling, het was supermooi! Wat een lef en wat een talenten! Het is mooi van opzet met de persoonlijke verhalen en beweegredenen om mee te doen. Dat maakt de voorstelling extra indringend en boeiend om naar te kijken."

"Echt genoten, met kippenvel zitten luisteren."

"Kijk, dat is nog eens om een mooie manier om de comfortzone uit te gaan. Complimenten voor al deze muzikale helden."

Miracles & Wonders

Muziekproject

Hoe bedenken we een totaal nieuwe muziekvoorstelling? Dat was de wens van Showkoor Erato.

De conceptsessie leidde tot het idee om luisteraars onderdeel te maken van Erato. Om ze écht te raken. Niet show staat voorop, maar eerlijke muziek van hoge kwaliteit. Muzikaal met de billen bloot.

Hoe? Met een ronddraaiend podium. Met het koor in het midden en het publiek eromheen. No place to hide.

“Wat een belachelijk goede voorstelling! Niet normaal…”
Reactie van een bezoeker

"Wauw!"
Reactie van een bezoeker

"Heusdens koor verbaast met nieuwe show."
Eindhovens Dagblad

Lees de recensie in het ED (pdf) >

Wil je een soortgelijk initiatief van de grond krijgen?