Hoe kom je van idee tot videoclip? Neem een kijkje achter de schermen van de productie van Toy Car Boy van de band Brother Moon.

Een goeie videoclip begint met een goed verhaal
Toy Car Boy gaat over een jongen die gek is op auto’s. Als kleine jongen gaat hij helemaal op in zijn wereld van speelgoedauto’s. In zijn fantasie rijdt hij naar het heelal. Daar zoekt hij naar zijn vader, die er in het echte leven niet meer is.

Het schrijven van een lied kost veel tijd
Je hebt dan alleen nog maar een songtekst, een melodie en een akkoordenschema. Die zitten verpakt in een songstructuur.

Vervolgens gaat de songwriter met het lied naar de band
Samen sleutelen ze aande juiste drumpartij, baspartij, gitaarpartij en pianonoten. Tot het arrangement helemaal naar ieders zin is.

Dan neemt de band het lied op in de studio
Alle instrumenten worden aangesloten op een computer. Het inspelen van de partijen is vaak zenuwslopend voor bandleden. Je wilt geen fouten maken, maar daardoor raak je juist uit de noodzakelijke flow.

Vervolgens moet de opname geoptimaliseerd worden
De beste ingespeelde stukken worden zorgvuldig bij elkaar gezet (geëdit). Er moet wat techniek over de opname heen, zoals compressie en equalizing. En de opname moet gemasterd worden, zodat het volume ervan overeen komt met andere songs die je op de radio hoort. Jennemieke heeft de producing van Toy Car Boy zelf gedaan.

Dan de videoclip
Je bedenkt van tevoren tot in detail wat je in beeld wilt brengen. Je maakt een tekening van elk shot. Dat noem je een storyboard. Daar ben je 1 tot 2 dagen mee kwijt. Vervolgens leg je het storyboard voor aan de bandleden.

Vervolgens bedenk je hoe je je ideeën daadwerkelijk kunt filmen
Je maakt een lijst van alle attributen die je nodig hebt. Je vraagt acteurs. Je zoekt geschikte locaties. Je spreekt draaitijden af. Als je alles hebt geregeld, organiseer je draaidagen.

Als je alle beelden hebt gevangen, dan start de montage
Tel voor elke minuut dat de clip duurt een dag montagetijd. In het middendeel van de videoclip van Toy Car Boy zit animatie. Dat kost het dubbele aan tijd.

En dan heb je een videoclip
Van songwriting tot opname, van storyboard tot filmen, van animatie tot montage.

Voor nog meer videoclips: bekijk de website van Brother Moon >

Voor nog meer muziek waar Jennemieke bij betrokken is als songwriter: ga naar de Spotify afspeellijst >