Het verhaal van Jennemieke SNijders (songwriter/auteur)

Het Songwriting Creatiewiel geeft creatieven een aanpak die je helpt om sterke songs te schrijven én waarmee je jouw eigen creatievermogen vol vertrouwen draaiende houdt. Waarom ontwikkelde ik deze methodiek?

Cursus songwriting

Wel talent, geen lef

Aan muzikaal talent, creatieve vaardigheden en muziektheoretische kennis heb ik nooit een gebrek gehad. Sinds m’n 12e analyseer ik muziek, zoek ik akkoorden uit en bedenk ik allerlei muziekpartijen. Na het Conservatorium (Maastricht) ging ik aan de slag als arrangeur, dirigent, muzikant en zangcoach. Rond m’n 28e herontdekte ik mijn plezier in tekstschrijven tijdens de opleiding conceptontwikkeling (Fontys Eindhoven). Alle ingrediënten om een goeie songwriter te worden, zou je zeggen…

Maar waar het me aan ontbrak, was vertrouwen

Alle talent, kennis en vaardigheden ten spijt: Ik dúrfde geen eigen nummers te schrijven. Een militante innerlijke criticus en angst voor het oordeel van anderen hielden me in m’n veilige hol. Tot ik besloot: ‘zo kan het niet langer’. Ik voelde overduidelijk dat er een songwriter in mij schuil ging en ging op onderzoek uit: wat houdt mij tegen en hoe kan ik het omzeilen?

Cursus songwriting
Cursus songwriting

Ik leerde alles over het creatieproces en hoe je er positieve invloed op krijgt

Ik verdiepte me in werk van Tom & David Kelley (Creative Confidence), Carole Dweck (Growth Mindset), het BCL Instituut (Brein Centraal Leren), Julia Cameron (the Artist's Way) en vele anderen. Wat blijkt: creëren is iets waar je je speelse onderbewuste voor nodig hebt, maar waar je bewuste kritische brein een verlammende werking op heeft. De beste manier om het kritische brein te omzeilen, is door creatief in beweging te blijven.

Dus ging ik op zoek naar hóe te blijven bewegen

Ik vond het antwoord dicht bij huis, in mijn tweede vak: de conceptontwikkeling. De creatiegereedschappen die ik als conceptontwikkelaar had leren hanteren, bleken met doordachte aanpassingen ook het songwritingproces op gang te houden.

Al mijn tools, strategieën, vaardigheden en ervaring heb ik gebundeld in een praktische methode die ik zelf veel eerder had willen hebben op mijn songwriterspad: het Songwriting Creatiewiel.