Muziek & Meer

muziekmethode

Muziek & Meer Digitaal is een muziekmethode voor de basisschool, die groepsleerkrachten het vertrouwen geeft om zélf muziekles te geven.

Schooldirecteur met een idee
De directeur van basisschool de Klarinet uit Lisse komt met het idee. Hij vraagt Tinksel om een muziekmethode te creëren voor de groepen 1 t/m 8 van zijn school. Liefst een belevingswereld waar alle groepsleerkrachten zelf hun weg kunnen vinden. Want momenteel krijgen de leerlingen geen muziek.

Eerst de visie
Goed muziek- en creativiteitsonderwijs gaat in de basis om het bieden van vertrouwen en veiligheid. Dat geef je door zelf een inspirerend rolmodel voor je leerlingen te zijn. Je bent niet bang om je eigen geluid te laten horen. Je laat aan je leerlingen zien hoe je over je eigen muzikale onzekerheid heen stapt. Je durft gewoon te dóen. Je verschuilt je niet achter een online muziekjuf. Dat is talentontwikkeling op z'n best.

 

Vervolgens ging Jennemieke op onderzoek uit
Welke drempels liggen in de weg om zelf muziekles te geven? Zijn er werkvormen die leerkrachten een sterk gevoel? Kan ik die combineren met muziek?

Het resultaat is een muziekmethode die verder gaat dan zingen
De werkvormen worden eerst bepaald. Denk aan spreken over muziek, bewegen, luisteren, creëren, presenteren, muziek maken, muziek ontdekken en muziektaal. Daarna maakt Jennemieke alle content, met hulp van twee jonge meiden.

De methode neemt alle ‘moeilijke muzikale dingen’ uit handen
Leerkrachten krijgen op strategische punten een extra duwtje in de rug. Vandaar de titel. Muziek & Meer.

Inmiddels krijgen leerlingen door heel Nederland muziekles uit deze methode.

Bekijk de website van Muziek & Meer Digitaal >