OVER JENNEMIEKE SNIJDERs

Ik probeer altijd om mensen wakker te maken voor muziek, omdat ik zie dat het hen zoveel geeft. Muziek is een soort openstaan voor het leven. Het stopt je denken. Je komt los van de waan van de dag. En landt met beide voeten op de grond.

Maar juist in deze prestatiegerichte tijden, waarin we continu streven naar goedkeuring van de buitenwereld, is muziek het eerste wat we laten vallen. We maken elkaar gek in onze prestatiemaatschappij. Succes is de norm. We moeten efficiënt bezig zijn.

 

Iets doen wat niet leidt tot een hoger inkomen of een thumbs up van je Facebook-vrienden, beschouwen we als verloren tijd. We drukken elke vrije minuut dicht met dingen waarmee we de goedkeuring van anderen binnenslepen. In plaats van te luisteren naar ons gevoel en ruimte te maken voor onze eigen creativiteit.

Dat hoor je terug in de muziek van nu. Er is enorm veel verarming.

Je hoort veel oppervlakkige liedjes met drie akkoorden en een drumcomputer. Looks en imago staan voorop. De diepte ontbreekt.

Je ziet die verarming ook in het leren bespelen van een muziekinstrument. Mensen denken wel wat beters te doen te hebben dan investeren in iets wat geen instant succes oplevert. Toonladders oefenen achter de piano beschouwen we als niet nuttig. En als je dan bijvoorbeeld toch zingt, dan moet je op z’n minst proberen om tot de finale van The Voice te komen. Want dan levert het tenminste iets op.

Ik maak me daar serieus zorgen om.

Want de consequentie daarvan is, dat we het contact met onszelf verliezen en niet meer in verbinding staan met onze eigen creativiteit en expressievermogen. Laat staan met de mensen om je heen.

Niet dat ik zo’n heilig boontje ben: ik heb alle fouten gemaakt.

Ik ben continu van mijn eigen muziekspoor afgeraakt door mijn drang naar goedkeuring en succes. Met mijn creatieve en muzikale talenten is het voor mij altijd makkelijk geweest om anderen gunstig te stemmen: ik heb vele jaren hijgerig gewerkt aan werk in opdracht. Deels omdat me dit gegarandeerd inkomen opleverde. Deels omdat ik bang was om niet in de gading te vallen. Deels omdat ik niet durfde te vertrouwen op mijn innerlijke kompas.

Die angsten hebben me lang gestuurd. Ik ben daarmee voorbij gelopen aan wat ik nou eigenlijk zélf wil creëren in dit leven. Het leverde me een pijnlijk lijf en stortvloed aan zelf afkeurende gedachtes op.

In 2018 heb ik de knoop doorgehakt.

Ik heb mijn succesvolle onderneming als conceptontwikkelaar stopgezet en mijn klanten vaarwel gezegd. Om ruimte te maken voor het onzekere bestaan van een songwriter en muzikant.

Sommige mensen verklaarden me voor gek. Anderen gaven vertrouwen. Tot die laatste mensensoort wil ik behoren.

Nu probeer ik mensen door middel van mijn eigen muziek te inspireren: vertrouw op je gevoel en vaar op je eigen kompas.

Maak ruimte voor je creativiteit. Gun jezelf speeltijd, juist omdat je volwassen bent. Maak écht contact met anderen.

Muziek helpt je daar op één of andere rare manier bij. Dat is er zo ongelofelijk prettig aan. Het geeft je de mooiste dingen van het leven. Maar je moet er wel jezelf voor openen.

Ik ben opgeleid als conceptontwikkelaar (Concept & Creatie, Fontys Hogeschool Eindhoven) en als AMV/OMB-er aan het Conservatorium van Maastricht. Daarnaast deed ik de opleiding BCL (Brein Centraal Leren): ik weet hoe je binnenkomt bij mensen. Ben supercreatief en hartstikke muzikaal.

Wat anderen over mij zeggen

“Jennemieke heeft een heel eigen geluid. Dat zit ‘m in haar stem. En ze vertelt mooie verhalen.”
”Het is fijn bouwen met Jennemieke. Ze heeft veel kennis, is eerlijk en weet waar het om draait.”
“Volledig zichzelf. Bescheiden, kwetsbaar en een powervrouw tegelijk.”
”Jennemieke is voor mij de koningin van de verbinding. Ze neemt verantwoordelijkheid, laat dingen niet in de soep lopen. Verbergt niks. Kan alles bedenken en maken. Ze is gevoelig in de zin dat niets haar ontgaat.”
”Jennemieke maakt helder wat de kracht en de kern van je project is. En ze maakt het concreet en toegankelijk.”

MENSEN DIE IK BEWONDER

STING
De schoonheid en mystiek van zijn liedjes vind ik schitterend. Voor de manier waarop hij het hele potentieel van zijn muzikale talent weet te benutten, maak ik een diepe buiging.
ES DEVLIN
Decorontwerper voor o.a. U2, Beyonce, Muse. Maakt ongelooflijk, magisch werk. Heeft de vrijheid om zonder terughoudendheid te creëren. Dat je het zó kunt laten stromen: wow.
TOON SNIJDERS
M’n eigen pa. Verongelukte in 1981, ik heb hem nooit leren kennen. Maar de liefde die hij te geven had, voel ik tig jaar na dato via anderen als ze over hem vertellen. Ik hoop dat ik net zoveel te geven heb.
PAUL McCARTNEY
Dat een mens van vlees en bloed zo’n legende kan worden, puur op basis van zijn creatieve vermogens. Inspirerend. Maakte hem ooit mee tijdens een concert. Een jonge geest in een versleten jas.