Hoe zorg je dat je creatieve project op z’n top eindigt?

Geef elkaar (of jezelf) feedback op een manier die het creatieve proces op gang houdt: gebruik de I like-I wish-methode.

Hoe werkt de I like-I wish-methode?

Ik geef een voorbeeld van hoe het werkt aan de hand van een koorproject, maar je kunt het op elk realisatietraject toepassen:

Eén van de belangrijkste doelen van een koorproject, is om te zorgen dat de koorleden alle liedjes op tijd onder de knie hebben, zodat ze straks vol vertrouwen op het podium staan. Door de I like-I wish-methode te gebruiken, zetten we in korte tijd grote stappen. In de praktijk ziet dat er zo uit:

Tijdens de repetitie repeteren we een stukje van een liedje. Voordat we overgaan naar een ander liedje, noteer ik stelselmatig wat me goed beviel (I like) en wat ik nog zou wensen (I wish) bij dit liedje.  Ik gebruik daarvoor mijn zelf ontworpen I like-I wish-formuliertje, maar een schriftje werkt ook. Bijvoorbeeld:

  • I like: de concentratie van de koorleden en dat ze letter A en B al foutloos kunnen zingen.
  • I wish: dat we volgende week verder gaan met letter C en D en dat de koorleden letter A en B pianissimo zingen.

Oké, en dan?

De daaropvolgende repetitie pak ik m’n I like-I wish-formuliertje er weer bij. Ik begin met het goede nieuws: wat me de vorige keer goed bevallen is (I like). Het geheugen van alle koorleden wordt weer even opgefrist en het geeft een goed gevoel om te starten bij wat al goed ging. Daarna gaan we direct verder met het I wish-gedeelte. We besteden dus verder geen tijd aan wat de vorige keer al goed ging.

Klinkt simpel. Waarom werkt dit zo goed?

Omdat het elk creatieproces stevig op gang houdt. Je besteedt je tijd efficiënt aan de zaken die tijd nodig hebben om te groeien. Je loopt niet vast in goed-fout-discussies of smaakdiscussies die bedacht zijn om te oordelen in plaats van op de voortgang erin houden. Sterker nog: dat wat er niet goed gaat, wordt volledig buiten beschouwing gelaten. Je weet precies waar je je mee bezig moet houden om zo hoog mogelijk te eindigen. Mensen krijgen er goeie zin van, zien hoe ver ze al zijn en zijn gemotiveerd om telkens opnieuw de volgende stap te zetten.

Waar kun je de methode zoal voor gebruiken?

Ik gebruik ‘m op allerlei manieren: om ideeën uit te werken tot concepten, om mezelf op gang te houden als ik een liedje schrijf, om wekelijks gefocust te kunnen repeteren met een koor, etc. Het werkt voor alle creatieve processen.

De I like-I wish-methode is mijn eigen variant op de nog uitgebreidere I like-I wish-What if-methode van d.school – Institute of Design, Stanford. Je leest erover in het fantastische boek Creative Confidence – Unleashing the creative potential within us all.

Ik laat de What-if stap achterwege, omdat ik geloof dat we betere oplossingen bedenken als we ons onderbewuste even de tijd geven om er over na te denken. Dus zit je vast met een idee? Noteer wat je bevalt en wat je nog wenst. Dan gaat je creatieve onderbewuste alvast op zoek naar de oplossing.

< Lees een ander blogartikel

 

 


Artikel delen