Hoe schrijf je een sterke songtekst?

Eerst maar eens bepalen wanneer een songtekst sterk is. Een songtekst is sterk als elke zin helpt om de titel van het lied te ondersteunen. De titel is als het hart van een fietswiel. Alle spaken moeten ernaar verwijzen.

De titel is het DNA van je songtekst.

De beste manier om een songtekst te starten, is met een titel. Bijvoorbeeld Winter Star. Het bevat al het materiaal dat nodig is om een songtekst te creëren. Alleen tot wat het DNA zich gaat ontwikkelen, weet je nu nog niet. Da's nu nog een verrassing. Kies daarom een titel waar je enthousiasme voor voelt, waar je hart sneller van gaat kloppen.

En als ik die titel heb?

Pak een blanco A4-tje en schrijf je titel in het midden. Schrijf alle woorden op die je te binnen schieten rondom de titel. Maak een woordweb. Je onderbewuste brein holds all the good stuff. Het weet al lang waar het liedje naartoe wil, maar het gaat er om dat je bewuste brein dat ook te weten komt. Dus don't hold back.

Oke, dan heb ik een woordweb. En dan?

Om het schrijfwerk verderop goed door te komen (en geloof me: een liedje schrijven kost veel bloed, zweet en tranen), is het in deze fase alvast superhandig om je woordweb uit te bouwen tot een woordenpalet. Een woordenpalet bestaat uit bruikbare rijmwoorden.

Hoe maak je een woordenpalet?

Kies een woord uit je woordweb, bijvoorbeeld 'star'. Zoek nu in je rijmwoordenboek naar rijmwoorden die passen bij de sfeer van de titel. Bijvoorbeeld 'from a far'. Schrijf alleen de rijmwoorden op die mogelijk zouden kunnen passen bij je titel. Doe dit op je gevoel. Kies ook rijmwoorden die wat minder strak rijmen. Bijvoorbeeld 'dark'.

Nu heb je je onderbewuste brein geprepareerd voor de volgende stap. Tijd om te fantaseren. Waar zou de titel over kunnen gaan? Mijn titel 'Winter Star' zou bijvoorbeeld kunnen gaan over een symbolische ster aan de hemel, die me de weg wijst door kou en donker.

Dus nu heb ik een titel, een woordenpalet en de betekenis van de titel.

Ja, da's een schitterende basis. Besluit nu welke songstructuur de titel het beste gaat ondersteunen. Couplet - refrein - couplet - refrein? Of toch couplet - couplet - refrein - bridge - refrein? Leg het vast, zodat je onderbewuste brein ziet welke vormen hij later mag gaan vullen met woorden.

En als ik de songstructuur helder heb?

Fantaseer vrijelijk over wat je in het eerste couplet meemaakt, zodat de titel op z'n mooist uit de verf komt. En wat gebeurt er in het tweede couplet? En in de bridge? Denk nog niet in woorden, maar in ideeën, schetsen of verhalen. Teken desnoods wat je voor ogen hebt. Laat je gaan. Coupletten zijn de dragers van het verhaal en geven de titel (in het refrein) zijn glans.

Wanneer kan ik onderhand gaan schrijven?

Nu. Pak een pen en een schriftje en sluit je op. Maak zinnen, rijm, probeer, puzzel. Schrijf beeldend. Zeg niet: 'I felt so happy', maar 'we swirled around a frozen tree, while I danced upon your feet'. Leg elke zin die je schrijft naast de titel: ondersteunt ie 'm of niet? Blijf puzzelen. Zit je vast, slaap er dan een paar nachtjes over, zodat je onderbewuste brein de tijd krijgt om de juiste combinaties te leggen. Er komt een moment dat alle puzzelstukjes op hun plek vallen.

< Lees een ander blogartikel

Of luister naar mijn songs >


Artikel delen