Hoe houd je een creatief project op gang?

Neem een willekeurig creatief project. Je moet bijvoorbeeld een muziekstuk instuderen. Of je repeteert voor een toneelvoorstelling. De première komt snel dichterbij. Je wilt je stukken goed kennen. Je bent op tijd begonnen met repeteren. Toch krijg je in de laatste voorbereidende weken het gevoel dat je nog niet alles onder de knie hebt. Dat wil je niet.

Om op het eind van een creatief traject een geweldig eindresultaat neer te zetten, moet je continu slim en efficiënt blijven groeien.

Het vertrouwen in jezelf moet groeien. En het creatieproces moet blijven draaien. Zodat je op het eind van het traject op een podium kunt gaan staan en tegen jezelf kunt zeggen: Bam! Vlammen!

Maar hoe doe je dat?

Geef elkaar (of jezelf) feedback op een manier die het creatieve proces op gang houdt: gebruik de I like-I wish-methode.

Wat is de I like-I wish-methode?

De I like-I wish-methode is een feedbackmethode. De methode is ontworpen om het creatieve proces op gang te houden. Het is een variant op de nog uitgebreidere I like-I wish-What if-methode van d.school – Institute of Design, Stanford. D.school staat voor Design Thinking.

Hoe werkt de I like-I wish-methode?

Even een voorbeeldje. Stel, je bent de dirigent van een koor. Tijdens de repetitie repeteer je een stukje van een liedje. Voordat je overgaat naar een ander liedje, noteer je stelselmatig wat je goed beviel (I like) en wat je nog zou wensen (I wish). Je kunt een I like-I wish-formuliertje gebruiken. Maar een schriftje werkt ook. Bijvoorbeeld:

  • I like: de concentratie van de leden en dat ze maat 5 t/m 24 al foutloos kunnen zingen.
  • I wish: dat we volgende week verder gaan met maat 25 t/m 40 en dat de leden maat 5 t/m 24 zachtjes zingen.

Oké, en dan?

De daaropvolgende repetitie pak je het I like-I wish-formuliertje er weer bij. Je begint met het goede nieuws: wat is je de vorige keer goed bevallen (I like)? Het frist het geheugen van alle leden op. En starten met wat al goed ging geeft direct vertrouwen. Daarna ga je direct verder met het I wish-gedeelte. Je besteedt dus geen tijd aan wat de vorige keer al goed ging.

Klinkt simpel. Waarom werkt dit zo goed?

Omdat het elk creatieproces stevig op gang houdt. Je besteedt je tijd efficiënt aan de zaken die tijd nodig hebben om te groeien. Dat houdt de voortgang er flink in!

Dat wat niet goed gaat, wordt volledig buiten beschouwing gelaten. Mensen krijgen er goeie zin van, zien hoe ver ze al zijn en zijn gemotiveerd om telkens opnieuw de volgende stap te zetten. Het vertrouwen groeit.

Waar kun je de feedbackmethode zoal voor gebruiken?

Ik gebruik ‘m op allerlei manieren: om ideeën uit te werken tot concepten, om mezelf op gang te houden als ik een liedje schrijf, om wekelijks gefocust te kunnen repeteren met een koor, etc. Het werkt voor alle creatieve processen.

Dus zit je vast met een idee? Noteer wat je bevalt en wat je nog wenst. Dan gaat je creatieve onderbewuste alvast op zoek naar de oplossing.

In het boekje De 7 Wetten Van Verbinding lees je wat je kunt doen om mensen enthousiast te maken voor je creatieve project. Wist je bijvoorbeeld dat de manier waarop je het project start voor een groot deel bepaalt hoe je zult eindigen?

Ik schreef het boekje om mensen te leren om wetmatigheden uit de muziek te gebruiken in de communicatie van creatieve projecten en concepten. Beide zijn immers bedoeld om mensen te raken en te verbinden.


Artikel delen

|

Geen blog meer missen?


Over Jenne

“Ik ben eigenlijk een soort ideeënhelper.”

Jenne Snijders is conceptontwikkelaar. Ze bedenkt en ontwikkelt belevingsconcepten, schrijft methodes en boeken voor creatieversnelling en werkt als songwriter en dirigent. Studeerde ooit af in de Communicatie en aan het Conservatorium.


0 Reacties

Laat een reactie achter

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>