Waar haal je inspiratie vandaan?

Niet. Da’s het lullige aan inspiratie. Je kunt het nergens halen.

Inspiratie staat op gelijke voet met liefde. Je kunt het niet dwingen. Je kunt niet zeggen: als ik (stap 1) vanavond schnitzels met zigeunersaus bak en (stap 2) de schouders van mijn partner masseer dan (eindresultaat) houdt mijn partner van mij.

Toch krijg ik onnoemelijk vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Dus ik zeg het nog 1 keer (repeat after me): inspiratie kun je nergens halen. Het komt naar je toe als het daar zin in heeft.

Er zijn drie dingen die ik wel doe.

De eerste is ochtendpagina’s schrijven.

Om een goeie song te schrijven of een goed idee te krijgen, train ik mezelf om de allergrootste shit van de wereld te mogen schrijven. Dat doe ik door middel van dagelijkse ochtendpagina’s. Zodra ik onder de douche uit ben, kruip ik met halfdichte ogen achter mijn bureautje in m’n schrijfkamertje. Daar ligt een grote voorraad van de lelijkste en goedkoopste schriftjes van de Action. Ik schrijf 3 pagina’s wat er in me opkomt, zonder te stoppen met schrijven en zonder na te denken over wat ik schrijf. Daardoor krijgt de innerlijke criticus geen kans. Soms schrijf ik per ongeluk een mooie zin op, die me inspireert. Die houd ik apart. Maar de overgrote meerderheid is shit. Brain drain.

De tweede is ruimte afbakenen.

Ik creëer condities waarvan ik weet dat de kans groot is dat mijn creatieve breindeel er blij van wordt. ’s Nachts om 1 uur achter de piano gaan zitten. Een wandeling maken rond de Heusdense Visvijver. En dan geduldig afwachten wat er gebeurt. Het kan dan zomaar gebeuren dat de mooiste zinnen en ideeën uit mijn brein rollen. Maar dat laatste is geen garantie.

De derde is mezelf bewust worden van de niksigheid tussen alles wat ik kan waarnemen.

Excuse me? Ja, dat behoeft wat uitleg. Ik probeer mezelf elke dag bewust te worden van het niks om alles wat bestaat. Ik ‘luister’ naar de stilte om het geluid van fluitende merels. Ik ‘kijk’ naar de negatieve ruimte om onze dakplataan. Door dit te doen, creëer ik een soort vangnetje dat klaar staat om de inspiratie op te vangen als het voorbij komt.

< Lees een ander blogartikel


Artikel delen