Hoe krijg je contact met je publiek?

Veel zangers zijn zich niet of weinig bewust van de belangrijke rol van hun luisteraars. Dat blijkt uit de manier waarop ze op een podium staan. Ze zijn gefocust op hun mede-muzikanten en -zangers. Maar ze zijn niet echt bezig met het publiek. Ze merken hun aanwezigheid niet echt op.

Is dat erg dan?

Dat ligt eraan wat je teweeg wilt brengen bij je publiek. Als je een beleefd applaus wilt van je luisteraars: prima. Als je alleen maar muziek maakt voor je eigen lol: be my guest. Maar het mooie aan muziek maken - vind ik tenminste - is juist dat het de ultieme mogelijkheid biedt om contact te maken. Muziek is het vervoersmiddel om werkelijk bij mensen binnen te komen.

Hoe doe je dat dan, binnen komen bij luisteraars?

Dat begint door vanuit het perspectief van de luisteraar naar je eigen optreden te kijken. Ga in zijn schoenen staan. Hij neemt de moeite om je optreden te bezoeken. In plaats van op zijn lekkere warme, vertrouwde bank te blijven zitten, komt hij door weer en wind naar je toe om door jouw muziek meegenomen te worden. Geef hem dat contact waarvoor hij gekomen is. Merk zijn aanwezigheid op als je zingt.

Nou, dat klinkt lekker zweverig...

En toch is er niets meer down to earth dan écht zien wie je voor je hebt. Ga maar na: hoe vaak heb je de gezichten in je publiek geobserveerd? De blik in hun ogen opgemerkt? Gezien met welke mate van aandacht ze luisterden? We zien wel, maar we kijken niet...

Heb je nog zo'n wazige tip voor me?

Ja.

Intentie is het toverwoord.

Vraag je voorafgaand aan je optreden af: wat voor ervaring wil ik m'n publiek eigenlijk geven? Wil ik ze meenemen in het verhaal van het liedje? Wil ik een bepaald gevoel overbrengen? Wil ik ze een energiestoot geven? Je intentie kénnen, is al voldoende om contact te maken. Omdat je een soort zendmast wordt die een eenduidig signaal uitzend. Supersimpel. Iedereen kan het. Maar er zijn er maar weinigen die dit bewust doen. Probeer het eens uit. Wedden dat je publiek naderhand laaiend enthousiast is?

In het Stemsportschool-basisboek vind je de beste oefening, die je leert om aanwezig te zijn bij je luisteraars: de adelaar. Ik schreef het boekje om de 12 meest basale zangtechnieken te delen, die elke zanger zou moeten kennen.

< Lees een ander blogartikel


Artikel delen