Hoe kom je tot creativiteit?

Vanavond ga je het echt doen. Schrijven aan je liedje (of aan je blog of aan je boek).
Écht.

’t Is 19.30 uur. Je ploft op de bank. De tv gaat aan.
Heel even.
Je gaat straks écht aan de slag.

Om 22 uur kijk je op je mobiel.
Te laat om nog aan iets creatiefs te beginnen.
Blijkbaar heb je dit avondje rust echt even nodig.
Morgen dan maar.
Écht.

Aan de slag gaan met je eigen creativiteit kan verdomde lastig zijn. We willen productief zijn, maar die volwassen wens schopt tegen de schenen van onze creativiteit. Die juist gebaat is bij spel. Bij níet productief zijn. Bij gewoon uitproberen en zien wat er gebeurt.

Ben je eenmaal volwassen, dan kan het ingewikkeld lijken: spel. We willen dat onze inspanningen tot resultaat leiden. Tot iets waarmee we goedkeuring verdienen. Van anderen en van onszelf. Om onze innerlijke criticus tevreden te houden.

Het risico om iets te creëren dat lijkt op kinderlijk prutswerk, maakt dat we creatief spel – vaak onbewust - vermijden.

Toch is er een weg

Er is een manier om niet meteen resultaat te willen, maar eerst in de ja te komen. In het onnuttige, in het spelende bewustzijn, in de flow. Dat doe je door actief op zoek te gaan naar iets van buitenaf dat je innerlijke creatievuur doet oplaaien.

De naam van deze weg? Inspiratie

Inspiratie is DE kickstarter voor onze creativiteit, die zich vanzelf laat gaan als ie eenmaal aangevonkt wordt. Zoals je het gas aansteekt door er een lucifer bij te houden. Woesh! Voor je het weet staat de soep op tafel.

Hoe ziet jouw lucifer eruit?

Wat inspireert jou? Inspiratie hangt sterk samen met wat jou drijft en wat voor jou betekenisvol is. Waar loop jij warm voor? Waar raak je niet over uitgepraat? Waar fantaseer je over? Waar luister je graag naar? Wat zie je graag?

Sta jezelf toe om op zo’n avond een activiteit te vinden die jouw gevoel van betekenis prikkelt. En die activiteit kan heel lui zijn. Gewoon op je bank met je mobiel in de ene hand en je afstandsbediening in de andere. Luister naar dat liedje dat je altijd raakt. Kijk die film die je van binnen week maakt. Volg die presentatie die het vuur in je aanwakkert. Zoek die foto’s die iets in je aanroeren. Vul de stemlijst van de Top 2000 in. Maar ga wel actief op zoek naar dat ene vonkje. Vind je 'm niet hier, kijk dan eens daar.

Begin bij het begin. Vergeet grootse daden. Hou het klein. De kleinste vonkjes doen het grootste vuur ontvlammen.

< Lees een ander blogartikel

Of luister naar mijn songs >


Artikel delen