Hoe kies je de juiste vloer, gordijnen of kleur voor je huis?

Waar moet je beginnen qua inrichting? Je hebt een nieuw huis dat vraagt om een nieuw interieur. Of je wilt je huis een flinke opknapbeurt geven.

Nu moet je keuzes maken. Bijvoorbeeld voor een nieuwe vloer, nieuwe gordijnen, een nieuwe bank of een nieuwe muurkleur. Maar die keuzes kosten geld. En veel ook. Dus je wilt niet de verkeerde keuzes maken.

Hoe doe je dat? Hoe moet je beginnen als je je huis wilt inrichten?

Deze oplossingen werken slecht:

  • Je verzamelt mooie plaatjes in woontijdschriften en op Pinterest
  • Je haalt verfstaaltjes bij de bouwmarkt
  • Je bekijkt veel voorbeeldvloeren
  • Je bekijkt meubels in verschillende woonwinkels
  • Je gaat naar de gordijnenwinkel en kiest gewoon wat je mooi vindt

Zo hoop je dat je tot de juiste keuzes komt. Maar de kans is groot dat het resultaat tegenvalt. Omdat de samenhang tussen de verschillende interieuronderdelen ontbreekt. Jammer van je geld.

Hoe maak je dan wel de juiste keuzes? Wat is het geheim van een mooi interieur?

Een mooi interieur begint bij de basis. Die moet kloppend en samenhangend zijn. In interieurland heb je drie basisstijlen: landelijk, klassiek en modern.

Ga je vloeren, gordijnen of kleuren kiezen? Maak dan eerst een keuze uit 1 van deze 3 basisstijlen. Gebruik deze basisstijl als leidraad voor alle vaste elementen in je huis.

Met de basis bedoel ik de ‘vaste’ aankleding in je huis. Denk aan vloeren, wanden en wandbekleding, plafonds, raambekleding, deuren en overig houtwerk. Een bankstel zou je ook kunnen rekenen tot de basis, omdat je deze niet snel vervangt.

Hoe zien de 3 basisinterieurstijlen eruit?

Landelijk: eenvoud, natuurlijk, soberheid
Ben je van de landelijke interieurstijl? Kies dan voor eenvoud, soberheid en natuurlijke materialen. Laat je inspireren door kleuren en patronen uit de natuur. Denk aan gordijnen met een katoenen of linnen look, een eenvoudige houten vloer, natuurstenen tegels die niet blinken, zijdeglans kozijnen in een rustige kleur, eenvoudige paneeldeuren (geen hoogglans), houten balkenplafonds en behang met natuurlijke motieven.

Klassiek: luxe, overdaad, verfijning
Ben je van de klassieke interieurstijl? Kies dan voor overdaad, luxe en verfijning. Symmetrie en geometrie zijn belangrijk. Voorzie  plafonds van lijsten of ornamenten. Kies voor de raambekleding voor luiken of luxe, glanzende stoffen. Voorzie wanden van panelen of behang. Klassiek behang heeft bloemmotieven of geometrische motieven. Ga voor deuren die verfijnd zijn afgewerkt met lijstwerk. Dat geldt ook voor de kozijnen. Kies gladde en glanzende vloeren. Durf stevige keuzes te maken qua kleurgebruik, bijvoorbeeld donkerrood, diep paars of donkerbruin.

Modern: daglicht, ingetogen, materiaal voorop
Ben je van de moderne interieurstijl? Kies dan voor de intrinsieke schoonheid van het materiaal. Kies vloeren van luxe materiaal, zoals natuursteen of hardhout. Ga voor wanden met een bijzonder materiaal, bijvoorbeeld beton, natuursteen of hout. Kies deuren die licht doorlaten, bijvoorbeeld glazen deuren met een stalen frame. Of die opgaan in de architectuur van je huis. Kies gladde en strakke raambekleding, bijvoorbeeld rolgordijnen of luxaflex van mooi materiaal. Ga voor ingetogen kleuren, zoals grijzen, wit en zwart, aardekleuren met af en toe een kleuraccent. Zorg dat je inrichting ruim baan geeft voor daglicht. En kies inbouwkasten die de architectuur van je huis benadrukken.

Waarom zou ik voor 1 basisstijl kiezen? Mijn huis hoeft niet in de VT Wonen

Als de basis klopt, wil dat niet zeggen dat je huis zo in de VT Wonen kan. Het wil alleen maar zeggen dat de basis klopt. En dat je daarop verder kunt borduren zonder bang te hoeven zijn dat de basis niet meer klopt ????.

Mag ik niet mixen en matchen met meubels, accessoires, kunst, planten en verlichting die ik al heb?

Jawel. Mixen en matchen mag. En zeker als de basis klopt. Want als de basis klopt, komt je mix & match tot recht. Zonder sterke basis oogt je interieur als een ratjetoe. En dat zal het blijven doen, hoe mooi de afzonderlijke spullen ook zijn die je erin zet.

Hoe weet ik welke interieurstijl me het meest aanspreekt?

Dat voel je. Een moodboard gaat je helpen.

Maak een moodboard van alles wat je mooi vindt. Staar je niet blind op al die mooie plaatjes die je hebt verzameld. Maar kijk er voorbij. Analyseer welke interieurstijl ze representeren. Landelijk, klassiek of modern? Gebruik dat als uitgangspunt bij je keuzes voor vloeren, wanden en wandbekleding, plafonds, raambekleding, deuren en overig houtwerk. En je zult je geld wijs spenderen.


Artikel delen

|

Geen blog meer missen?


Over Jenne

“Ik ben eigenlijk een soort ideeënhelper.”

Jenne Snijders is conceptontwikkelaar. Ze bedenkt en ontwikkelt belevingsconcepten, schrijft boeken over conceptontwikkeling en werkt als songwriter en dirigent. Studeerde ooit af in de Communicatie en aan het Conservatorium. En is onlangs begonnen aan de opleiding Architectuur en Interieur (HBO deeltijd).


0 Reacties

Laat een reactie achter

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>