Hoe bedenk je iets als je nog niet weet wat je gaat bedenken?

Hoe een zen-monnik kan helpen bij creativiteit:

Stel, je wilt een leuk evenement bedenken. Of je krijgt een creatieve opdracht of kwestie van je klant.

Meestal weet je op voorhand nog niet hoe je ‘m gaat invullen. Dat is natuurlijk het hele idee van creativiteit: die moet de antwoorden nog bedenken. Kun je er dan toch voor zorgen dat jouw creativiteit met iets fatsoenlijks op de proppen komt?

Ja, dat kan. Gebruik de knagende-rat-techniek.

De knagende wat?

De knagende-rat-techniek is bedacht door zen-monnik Paul Loomans, oorspronkelijk bedoelt om stress te verminderen. Hij gebruikt de techniek om de knagende ratten in onze hoofden te transformeren naar makke schapen.

Ik ben daarentegen een fervent gebruiker van de techniek om verder te komen met ideeën die mijn creativiteit nodig hebben.

De knagende-rat-techniek bestaat uit 4 vragenrondes

Door deze 4 vragen te beantwoorden, prepareer je je onderbewuste. Je maakt 'm alert op zaken waar je opdracht mee geholpen is. Het is alsof je de opdracht keurig invoert voor je creatieve brein, zodat 'ie alert wordt op mogelijke oplossingen.

Dat doet je creatieve brein op de achtergrond. Zodra hij iets vindt, geeft hij je vanzelf een seintje in de vorm van een aha-momentje. Het werkt echt verbazingwekkend goed.

Met toestemming van Paul Loomans himself mag ik de vier vragen met je delen:

  1. Wat weet ik al wel? Wat kan ik wel? Hoe zou ik kunnen beginnen?
  2. Wat weet ik niet? Wat ontbreekt er?
  3. Is er bepaalde kennis die ik moet verwerven? Heb ik ergens hulp bij nodig?
  4. Zie ik ergens tegenop omdat er een element in schuilt waar ik onrustig van wordt?

Het creatieve proces verloopt daarna gewoon makkelijker. Je krijgt betere ideeën en het ontwerpwerk gaat soepeler.

Ook met een groep mensen werkt ie mooi. Dat ontdekte ik laatst bij een vereniging die een voorstelling wilde organiseren, maar nog niet wist wat dan precies. Vooral vraag 4 bleek een schot in de roos. Daardoor konden we zaken uitspreken die het creatieve proces in de weg zaten. En we kwamen erachter hoeveel we al wél wisten.

Daarnaast word je er ook nog eens heerlijk zen van. Dat werkt dus echt heel erg mooi.

Is je interesse gewekt, lees dan zeker het boek ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans. Daarin beschrijft hij hoe je meer rust kunt ervaren door je onderbewuste brein bewuster te benutten. Hij noemt het Tijdsurfen.


Artikel delen

|

Geen blog meer missen?


Over Jenne

“Ik ben eigenlijk een soort ideeënhelper.”

Jenne Snijders is conceptontwikkelaar. Ze bedenkt en ontwikkelt belevingsconcepten, schrijft methodes en boeken voor creatieversnelling en werkt als songwriter en dirigent. Studeerde ooit af in de Communicatie en aan het Conservatorium.