Wat kun je doen als je hees bent?

Leuk feestje gisteren! Maar nu ben je hees of misschien ben je zelfs je stem kwijt. Wat kun je doen om snel weer normaal te kunnen praten? En hoe kun je dit voorkomen bij een volgend feestje?

zorg voor STEMRUST, BUBBEL EN VERTROUW

Voor nu doe je er goed aan om zoveel mogelijk stemrust te houden. Daarnaast kun je de pijn aan je stembanden verminderen en het herstel bevorderen door te gaan bubbelen (de officiële term is lax vox). Hier lees je hoe je dat doet en hoe je aan een lax vox slang komt. Verder gewoon rusten en erop vertrouwen dat het goed komt.

En bij het volgende feestje?

Doe altijd oordoppen in als je snel last hebt van je stem. Je oren willen feedback van je stemgeluid. Maar omdat de muziek zo hard staat, hoor je je eigen stem amper. Daardoor ga je harder schreeuwen dan eigenlijk noodzakelijk is. Maar met oordoppen in hoor je je eigen stem ‘van binnen’. Daardoor forceer je dus een stuk minder.

Ik probeer zelf ook wel eens om op de stand van m'n strottenhoofd te letten (ik denk dan aan een giraf), maar hoe zatter ik word, hoe moeilijker dat lukt 🙂

wat als je je oordoppen vergeten bent?

Geen probleem! Loop even naar de wc, maak een (half) velletje wc-papier een klein beetje nat onder de kraan en stop dat in je oren. Werkt net zo goed. Ik sta op menig feestje met wc-papier in mijn oren en vergeet zelf ooit expres mijn oordoppen. Het natte papier vormt zich namelijk hartstikke goed naar mijn oren. Het voelt zacht en dempt goed af.

Daarnaast hoop ik bij geluidsmannen, dj's en kroegbazen op bewustzijn: ze moeten weten wat ze fysiek aanrichten bij hun klanten als de muziek écht te hard staat. Stembanden gaan pijn doen en kunnen knobbels krijgen, oren raken voorgoed beschadigd. Hebben klanten een piep in de oren na bezoek, zoals ik onlangs had na een groot en gezellig feest, dan zijn er een paar trilhaartjes vernield en horen ze dus voorgoed minder goed dan voordat ze je feestje bezochten... niet echt klantvriendelijk...

Dus beste geluidsmannen, dj's en kroegbazen: denk het om. Gebruik een goed geluidsniveau als Unique Selling Point. Ik weet zeker dat je klanten dan aan het eind van de avond een extra biertje bestellen, in plaats van op de vlucht gaan voor het harde geluid.

Lees hoe bubbelen werkt >

In het Stemsportschool-basisboek vind je de 12 beste basisoefeningen, waarmee je leert om beter voor je stem te zorgen.

Ik schreef het boekje om basale zangtechnieken te delen, die elke zanger zou moeten kennen. Het boekje is ontstaan uit mijn praktijk als dirigent. Het kwam onder toeziend oog van logopediepraktijk Eilers tot stand.


Artikel delen

|

Geen blog meer missen?


Over Jenne

“Ik ben eigenlijk een soort ideeënhelper.”

Jenne Snijders is conceptontwikkelaar. Ze bedenkt en ontwikkelt belevingsconcepten, schrijft methodes en boeken voor creatieversnelling en werkt als songwriter en dirigent. Studeerde ooit af in de Communicatie en aan het Conservatorium.