de peel, een mysterie

cultuurproject

Het concept voor 'De Peel, Een Mysterie' in Museum Klok & Peel is bedacht om het belevingsgehalte van de bestaande tentoonstelling op te schroeven.

 

Museum Klok & Peel belt:
“We willen onze tentoonstelling 'de Peel, een Mysterie' herinrichten. We willen het belevingsgehalte opkrikken met weinig budget. Kun je ons helpen?"

Carte blanche
Waar moet je beginnen bij carte blanche? Bij de titel 'de Peel, een Mysterie'.
Wat verwachten museumbezoekers als ze deze titel lezen? Voldoet de huidige tentoonstelling aan deze verwachtingen? Kan materiaal uit de bestaande tentoonstelling gecombineerd worden met nieuw materiaal, zodat de bezoeker sterker het concept mysterie ervaart? Deze vragen stelt Jenne zichzelf.

Jennemieke maakt een associatienetwerk rondom 'de Peel, een Mysterie'
Denk aan woorden als dwaallichtjes, witte wijven, mist, moeras, donker etc. Uit dit associatienetwerk ontstaat het idee om de tentoonstelling op te delen in vijf verschillende werelden:

  • De Peel in het Donker
  • Sagen & Mythen
  • Inspiratie uit de Peel
  • Het Zwarte Goud
  • Over Grens & Tijd

De vijf werelden worden strak gescheiden van elkaar. Ze krijgen elk hun eigen look & feel.

Jennemieke ontwerpt een belevingsroute door de vijf werelden
Bezoekers kunnen niet langer kriskras door de tentoonstelling wandelen. Hun looproute wordt met vriendelijke nudges en zichtlijnen gestuurd. Bijvoorbeeld met wegwijspijlen van dwaallichtjes, een nachtelijke oehoe die je aandacht naar een donker hoekje trekt en een mysterieuze wegwijsarm met lantaarn.

Jennemieke voegt ideeën voor interactie en zintuigprikkels toe
Bezoekers worden uitgenodigd om uit nieuwsgierigheid een stap naar voren te zetten. Bijvoorbeeld met een verhalentelefoon, een Gouden Helm die je op je eigen hoofd mag zetten, een kunstenaarswand waar je kunt achterlaten wat je zelf inspirerend vindt aan de Peel etc.

De ideeën zijn enthousiast ontvangen door de projectgroep. Museum Klok & Peel kijkt momenteel naar de haalbaarheid qua budget, tijd en beschikbare vrijwilligers.