Wat leer je bij de Cursus Songwriting?

Je leert werken met het Songwriting Creatiewiel. Je leert de 15 krachtige Songwriting Tools kennen en ermee werken. Je leert de bouwstenen van een lied kennen aan de hand van voorbeelden. Er is veel ruimte voor je eigen muzieksmaak. Het draait in de cursus om het creatieproces, over hoe jij je creativiteit op gang houdt. Want dat is waar je mee verder komt. Het is aan jou hoe je de Songwriting Tools toepast.

Cursus songwriting

Hoe is de cursus opgebouwd?

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2 uur, om de week. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je uitleg over de bouwstenen. Dat doen we naar aanleiding van  voorbeelden die je zelf meebrengt (de inbreng-opdracht). Bijvoorbeeld titels: wat is nu een sterke titel? Vervolgens krijg je uitleg over de Songwriting Tools, die je helpen om zelf bouwstenen te creëren.

Aan het einde van elke bijeenkomst krijg je een creatie-opdracht. Tijdens de volgende bijeenkomst bespreken we de creatie-opdracht, hoe ver je ermee bent gekomen, of je ergens vast bent gelopen. En duiken we weer in een nieuwe bouwsteen.

Bekijk hier een overzicht van alle onderwerpen (pdf) >

Cursus songwriting

Hoeveel tijd kosten de opdrachten?

Je krijgt elke bijeenkomst een inbreng-opdracht (je brengt een liedje in van iemand anders) en een creatie-opdracht. Ik schat in dat je daar 1 à 2 uur per week mee bezig bent. Maar creativiteit laat zich moeilijk sturen: het kan zomaar zijn dat je je helemaal verliest in het schrijven. Het is aan jou hoeveel extra tijd je daaraan wilt besteden.

Wat heb je nodig aan muzikale bagage?

Je weet van jezelf dat je een passie hebt voor muziek. Jouw hart gaat er sneller van kloppen. In je leven tot nu toe is muziek de rode draad geweest. Je bespeelt een instrument. Het is fijn als je gewend bent om met akkoorden om te gaan, maar geen must. Als je begrijpt hoe akkoorden zijn opgebouwd en hoe je ze speelt, dan is dat handig. Noten kunnen lezen is geen must, het draait erom dat je je ideeën vast kunt leggen (bv. met audio-opames). Daarnaast heb je affiniteit met schrijven.

Cursus songwriting

Krijg je feedback op je werk?

Niet in de zin van ‘dit is goed of dit is slecht’, maar meer in de zin van ‘als je het zo doet, dan komt de kern van jouw lied nog sterker naar voren’. Jouw werk is jouw pakkie an. Daar kan iedereen iets van vinden, maar je gaat vooral begrijpen dat dat helemaal niet belangrijk is. Maak wat je zélf mooi vindt. De cursus draait om het proces, niet om het resultaat.

Wat kost de cursus?

220 euro inclusief btw.

Waar en wanneer is de cursus?

De cursus is in Asten op donderdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Precieze data: 1 maart, 15 maart, 29 maart, 12 april, 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei, 14 juni en 28 juni 2018.