Veelgestelde vragen

over de basiscursus fotografie

Wat heb je nodig?

Je hebt een goed fototoestel nodig. Een spiegelreflexcamera heeft de voorkeur. Maar dit hoeft niet perse.

Heb je zelf geen goede camera en wil je toch in de leer? Vraag eens rond in je omgeving. Veel mensen hebben een spiegelreflexcamera die in de kast ligt te verstoffen en die ‘m met plezier willen uitlenen. Desnoods tegen een vergoeding.

Hoe zien de lessen eruit?

We beginnen elke les gezamenlijk. We evalueren eerst de foto’s van de vorige les. Daarna krijg je theorie over één basisprincipe met veel voorbeelden. Vervolgens ga je zelf aan de slag met dat basisprincipe. Dat doe je aan de hand van een opdracht. Je gaat op pad met je camera. Net als de rest van de groep.

We eindigen samen met een bakje koffie.

Elke les is qua tijd grofweg als volgt ingedeeld:

9.30u     Evaluatie van de foto’s van de vorige les
10.10u  Theorie: basisprincipe & voorbeelden
10.40u  Aan de slag met het basisprincipe
11.40u  Koffie & nabuurten

Wanneer is de cursus en uit hoeveel lessen bestaat ie?

De cursus is op zaterdagochtenden in Asten-Heusden op een nog nader te bepalen locatie van 9.30u tot max 12.00u. De keuze voor zaterdagochtend is een praktische: dan is er voldoende daglicht om te kunnen fotograferen.

De cursus bestaat uit 6 doe-lessen. Je krijgt wekelijks doe-les op 9, 16, 23, 30 januari en 6 en 13 februari 2021.

Wanneer start de cursus?

De cursus start op zaterdagochtend 9 januari 2021. Waarom dan pas? Dat komt vanwege de feestdagen die veelal op zaterdagen vallen.

Leuk Sinterklaascadeautje toch? “Alsjeblieft schatje, een cursus basisfotografie 😊.”

Wat kost de cursus?

De 6-weekse cursus kost 149 euro inclusief btw.

Hoe zit het met corona?

We doen alles volgens de regels. We houden 1.5 meter afstand. De groepsgrootte wordt hierop aangepast.

Willen meer dan 30 mensen meedoen? Dan gaat de inschrijving op slot.

Waarom geeft Jenne deze cursus?

Ik heb altijd gefotografeerd. Voor de hobby, voor m’n werk, om websites te kunnen vullen, omdat mensen me vragen om hen te portretteren.

Laatst volgde ik zelf de cursus creatieve fotografie van professioneel fotograaf Carla van Iersel. Ik kwam er achter dat veel cursisten de basisprincipes niet toepassen omdat ze die niet kennen. Terwijl ik telkens de feedback kreeg dat mijn foto's goed waren (ofwel: “geen commentaar”). Dat gaf me het zelfvertrouwen om te denken: “Hey, ik zie blijkbaar iets dat anderen nog niet zien. Kan ik hen dat leren?”

Ik fotografeer altijd volgens een vast stramien. Eerst vraag ik aan mezelf: ‘wat wil ik in deze foto laten zien / waar wil ik dat kijkers op focussen?’ Bijvoorbeeld bij een lieveheersbeestje: ‘ik wil de kleur rood laten zien en hoe klein hij is’. Vervolgens pas ik de basisprincipes toe. In het geval van het lieveheersbeestje gebruik ik kleurcontrast, een compositie die de regel van derden volgt en een groot diafragma. Die praktische aanpak werkt prima. En die ga je van me leren.